Öt éves mélypontra eshetett a lakáshitelezés októberben

Öt éves mélypontra eshetett a lakáshitelezés októberben

Drámai változásokat hozott az elmúlt néhány hónap a lakáshitelpiacon. Míg a nyár elején még hónapról-hónapra történelmi rekordot döntött a folyósítás, az ősz végére már öt éves mélypontra zuhant a hitelkihelyezés.

Októberben az új lakáshitel szerződések összértéke a zöld otthonteremtési hitel nélkül 58,5-61,5 milliárd forint között alakult a szeptemberi 79,3 milliárd forint után a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetségének (FPKOSZ) becslése alapján. Egy hónap alatt a volumen negyede szívódott fel! Még szembeötlőbb a változás, ha a nyár elejéhez viszonyítjuk az adatot: az idén májusban 162 milliárd forint összértékben vett fel jelzáloghitelt a lakosság – ennek a történelmi csúcsot jelentő volumennek alig több, mint a harmadát éri el az októberi kihelyezés.

A piac már most a koronavírus-járvány idején, azaz 2020 májusában tapasztalt szint alá süllyedt. Utoljára 2018 februárjában volt ilyen alacsony az új szerződések értéke. A májusi történelmi rekord után öt hónappal, ötéves mélypontra zuhant tehát a lakáshitelpiac. (Az elmúlt öt évben még a szezonálisan gyenge decemberi és januári hónapokban sem szerződtek az idén októberinél kisebb jelzáloghitel-összegre a háztartások.)

„A piac beszakadása egyenes következménye az elmúlt hónapok eseményeinek. Akik most szeretnének hitelt felvenni nem csupán a magas kamatokkal szembesülnek, életük szinte minden területén drámai változások következtek be. A negyed évszázada nem tapasztalt infláció, a megélhetés drágulása (megugró rezsi, gyorsan emelkedő élelmiszerárak), a bizonytalan gazdasági környezet és a jövővel kapcsolatos tisztánlátás hiánya együtt jelentkezik” – emelte ki a közleményében Fülöp Krisztián, az FPKOSZ elnöke, a Credipass magyarországi vezetője. Hozzátette – „a beszűkült és rendkívüli tempóban változó piacon kiemelkedő jelentősége van a független pénzügyi közvetítők munkájának.”

A hitel iránt érdeklődőket a bankfüggetlen szakértői munkát ellátó közvetítők hatékonyan képesek segíteni a pénzügyi helyzet értelmezésében, támogatják ügyfeleiket abban, hogy olyan tudatos döntést hozzanak, amely megfelel személyes igényeiknek és lehetőségeiknek egyaránt. A teljes piacot áttekintve elvégzik a szükséges számításokat, összehasonlításokat és persze közreműködnek a hitelfelvétellel összefüggő adminisztrációban is.

Ez a hazai lakáspiacon rendkívül összetett feladat. Jól példázza ezt a szakmai szervezet közleménye szerint, hogy talán sehol a világon nincs ennyiféle támogatás és hitelprogram mint Magyarországon. Ezek kihasználása mindenképpen cél, hiszen érdemi szerepük lehet a kamatteher mérséklésében. A sokféle lehetőség áttekintése azonban szakértői támogatás nélkül rendkívül időigényes és bonyolult – sokaknak lehetetlen küldetés. Ezen túlmenően még ezeknél az – előírások alapján – egységes termékeknél is óriási különbségek vannak a banki gyakorlatokban. Abban például, hogy mely bank milyen jövedelmet fogad el, milyen összegig hitelez egy ingatlan, miként számol a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó előírásokhoz kapcsolódóan, és még sorolhatnánk…

Az ügyfelek ilyen mélységű támogatása egy klasszikus banktól nem várható el: pénzintézeteknél a saját termékek, a náluk elérhető lehetőségek professzionális bemutatása és értékesítése a cél. A közvetítőknek a teljes piaci kínálatról kell tudniuk áttekintést adni, az ügyfél személyes igényeire szabott megoldáscsomagot ajánlanak. Azok számára is jellemzően képesek reális alternatívát kínálni, akik számlavezető bankjuknál, illetve az ezen túl felkeresett pénzintézeteknél ezt nem találták meg.

A közvetítők tehát a hiteligénylők érdekeit képviselik, fontos azonban látni, hogy munkájuk a bankok tevékenységét is támogatja, hiszen a rajtuk keresztül benyújtott hitelkérelmek jól előkészítettek, ami rengeteg erőforrás megtakarítását teszi lehetővé a pénzintézeteknek. Jutalékukat épp emiatt általában a bankok fizetik, ennek köszönhető, hogy szolgáltatásuk ingyenes az ügyfelek számára.

Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetségéről

A szövetséget 2022 nyarán hat, a forgalom alapján legnagyobb hazai független pénzügyi közvetítő cég alapította, időközben a tagok száma kilencre bővült. A szakmai szervezet célja a hitelközvetítői szakma érdekképviselete, tevékenységük láthatóvá tétele. A közvetítők közreműködésével jelenleg a jelzáloghitelek mintegy 45 százaléka jön létre, ebből az FPKOSZ tagjainak együttes piaci részesedése a közvetített hitelvolumen alapján 90 százalék.

Az FPKOSZ tagjai:

Bankmonitor Partner Kft.; Benks Kft.; C&I Hitelnet Pénzügyi Szolgáltató és Tanácsadó Kft.; Financial Expert Országos Hiteliroda Hálózat Kft., Finex; GV Hitelközpont Kft., HC Központ Kft. – Otthon Centrum; Credipass Kft. – Duna House Cégcsoport; OPEN HOUSE FRANCHISE Kft.; OVB Vermögensberatung Általános Biztosítási és Pénzügyi Szolgáltató Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük