A beruházás kivitelezője a szegedi Meridian Technic Kft.

A beruházás kivitelezője a szegedi Meridian Technic Kft.

Uniós támogatással, több mint 400 millió forintból korszerűsítik Szegeden a Vedres utcai óvoda épületét, a beruházásnak köszönhetően mintegy 60 százalékkal csökkenhet az intézmény energiafelhasználása – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint a jövő év harmadik negyedévére befejeződő felújítás költségeiből 323 millió forintot európai uniós támogatás, 101 millió forintot pedig az önkormányzat saját forrása fedez.

A vasbeton technológiával készült, két részből álló, 753 négyzetméter alapterületű épületet 1978-ban adták át. A lakótelepi környezetben működő, jól felszerelt, tágas tornateremmel, színpaddal rendelkező, nyolccsoportos óvodában kétszáz kisgyermeknek jut hely.

A következő nyolc hónapban az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém hőszigetelést kap. A magastetőre napelemeket telepítenek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is fel tudnak használni majd. A külső nyílászárókat hőszigetelt műanyag ablakokra és alumíniumajtókra cserélik, egy részük árnyékolót is kap.

A jelenleg nyitott átriumot az első emeleten hőszigetelt üvegtetővel fedik be, amely fölé a tető síkjában átlátszó műanyag lemezfedés készül. Korszerűsítik az épület elektromos hálózatát, 444 régi lámpatest helyére modern LED-világítás kerül. Modernizálják a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét, 63 fűtőtestet cserélnek le korszerű lapradiátorokra.

A részben akadálymentesített épület belső falait lefestik. A földszinti padlót mindenhol cserélik, hőszigeteléssel látják el. A gazdasági épületrészben a tálalókonyhát átalakítják, új válaszfalak építésével egy teakonyha és egy szertár jön létre. Az épület új tűzjelző rendszert és villámvédelmet is kap, valamint légtechnikai berendezéseket is telepítenek.

A beruházás kivitelezője a szegedi Meridian Technic Kft.

A szegedi önkormányzat 2017 óta már a tizennegyedik óvodáját újítja fel, erre 4,588 milliárd forintot fordít, melyből 3,795 milliárd forint uniós támogatás, 763 millió forint pedig önerő – áll a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük