Több mint 415 millió forint támogatást nyert el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Aszaló a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztésére – közölte a település önkormányzata az MTI-vel.

Az Európai Unió támogatásával létrejött projekt célja, hogy Aszalón korszerű, színvonalas óvoda épüljön.

A település honlapja szerint ugyanis a jelenlegi óvoda, amely egy 1875-ben épült parasztházban működik, a csoportszobák kis mérete és a szükséges helyiségek hiánya miatt nem felel meg a jogszabályoknak, korszerűsítése viszont a telek adottságai miatt nem lehetséges. A létesítmény 75 férőhelyes, ám a rossz körülmények miatt csak 65 gyermeknek biztosíthat helyet a fenntartó.

Az új, negyven férőhelyes és két csoportszobás intézmény a könnyen megközelíthető helyi bölcsőde mögött épül majd meg. Az óvodában megfelelő méretű csoportszobákat és hiánypótló helyiségeket is kialakítanak. Az épületben lesz melegítőkonyha és tornaszoba is.

Az új óvoda tervezésekor nagy figyelmet fordítottak a környezetvédelmi és az esélyegyenlőségi előírásokra, törekszenek a megújuló energiaforrások használatára és a teljeskörű akadálymentesítésre – írták.

A projekt várhatóan 2025 tavaszán fejeződik be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük