Kevesebb új lakás épül, de az drágábban, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb 2022 IV. negyedéves újlakáspiaci tanulmányából, amely a megyei jogú városok új építésű lakásaira fókuszál. A fővároson és a Balaton-parti településeken kívül még sosem kínálták ilyen magas áron az ingatlanokat, és az áremelkedés üteme is rekordot döntött. Már öt megyei jogú városban is átlépte az egymillió forintos határt az átlagos négyzetméterár.

Érezhető az ingatlanpiac lendületének lassulása, ami elsősorban a jelentős áremelkedéssel, a fizetőképes kereslet csökkenésével, valamint a hitelpiaci feltételek inflációt követő változásával hozható összefüggésbe – kommentálta Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető a megyei jogú városok IV. negyedéves adatait. A szakember elmondta, a 23 megyei jogú városban 262 projektben 6300 új lakás épül, a kínált lakások négyzetméterára átlagosan 900 ezer forint. Az utolsó negyedévben elindított új projektek száma 29.

„Ezek a számok az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest visszaeséséről árulkodnak, akkor több projekt és lakás épült, valamint az újonnan indított projektek száma is magasabb volt” – hangsúlyozta az elemzési vezető. Konkrétan a projektek száma 7,9 százalékkal, a lakások száma 15,6 százalékkal, az új projektek száma 31 százalékkal kevesebb jelenleg, mint egy évvel korábban. A projektek számát tekintve Debrecen a listavezető (46), majd Szeged (33) és Pécs (26) a sorrend.

A legtöbb lakás viszont Szegeden épül (955), ebben a rangsorban Debrecen a második (776), míg a dobogóra egy több száz lakásos nagyberuházás révén Nyíregyháza ért fel (667). A listát Hódmezővásárhely zárja, itt mindössze egy négylakásos projekt épül, míg a két projektben érdekelt Szekszárd 120 lakással csak az utolsó előtti. Salgótarjánban és Dunaújvárosban pedig továbbra sincs legalább négylakásos beruházás.

A felmérés szerint az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára 900 ezer forint – ismertette Soóki-Tóth Gábor, aki egyúttal megjegyezte: a fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű lakásokat a megyei jogú városokban, illetve az emelkedés üteme is rekord magasra nőtt, ami az előző év IV. negyedéves átlagárához képest 25,8 százalékos emelkedést mutat. Az áremelkedés elsősorban az év első felében volt rekord magas, az előző negyedévben (2022. III. negyedév) mért 4,5 százalékos drágulás a növekedés ütemének lassulását mutatja.

A négyzetméterár átlagértéke az idei II. negyedévben Sopronban lépte át először az egymilliós lélektani határt, ehhez az előző negyedévben már Debrecen is felzárkózott. A harmadik negyedéves zárás pedig a trend terjedéséről árulkodik, ugyanis már öt város is meghaladta, vagy elérte az egymilliós négyzetméterárat. Sopron továbbra is a legdrágább 1,09 millió forinttal, amelyet Debrecen 1,06, Győr 1,02, Érd 1,01 és Szeged 1,00 millió forinttal követ. Olcsó új lakás egyedül Hódmezővásárhelyen érhető el, itt 469 ezer forint az átlagos négyzetméterár, de a szűkös kínálat miatt nagyobb az esély a második legolcsóbb városban, Békéscsabán hozzájutni egy új lakáshoz, itt egy négyzetmétert átlagosan 580 ezer forintért kínálnak.

Említést érdemlő, hogy az idei IV. negyedévben elindított 29 projekt, 389 lakása közül, összesen 20 projekt 184 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők. A többi beruházás tervként szerepel, vagy még csak az engedélyezési eljárás van folyamatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük