Megújul a csaknem száz esztendeje alapított mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum állandó kiállítása hetvenmillió forintból, a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának köszönhetően – tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

A mohácsi csatát és a török-magyar együttélést, a sokszínű Duna-parti várost, a busójárás néphagyományát, a Magyarországon élő délszláv népcsoportok kultúráját bemutató múzeum állandó tárlata négyszáz négyzetméteren újul meg a következő hónapokban.

A beruházás során a kiállítás interaktív elemekkel bővül, míg a tárlatvezetést kamerás eszközzel, tabletre vagy telefonra telepített applikációval teszik személyessé, élményszerűvé.

Az épület látogatók által bejárható részét is átalakítják, továbbá iskolai tematikus tanórák, nyári tábori foglalkozások, vetélkedők megtartására teszik alkalmassá az intézményt.

Hasanovic-Kolutácz Andreát, a magyarországi horvátok, szerbek, szlovének tárgyi és szellemi emlékeinek gyűjtését, megőrzését, feldolgozását is végző közgyűjtemény igazgatóját idézve felhívták a figyelmet arra, hogy a megújuló kiállításon kiemelt szerepet szánnak Kersics Anka (1921-1997) mohácsi születésű opera-, népdal- és nótaénekesnek. Az ő alakján keresztül igyekeznek bemutatni a hazaszeretet szellemiségét és a vidéki identitást a múzeumban, amelyben a magyarországi délszlávok egyedülálló textil-, valamint festett és ácsolt bútorgyűjteményével, a mohácsi fekete- és mázas kerámiagyűjteményével és az egyedi busómaszk-kollekciójával várják a látogatókat a korszerűsítést követően is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük