Hild-villa - A séta az MMA MMKI honlapjáról mobiltelefonról és böngészőből is elindítható, és minden típusú eszközön megjeleníthető.

Hild-villa - A séta az MMA MMKI honlapjáról mobiltelefonról és böngészőből is elindítható, és minden típusú eszközön megjeleníthető.

Hild József Budakeszi út 38. szám alatti egykori villája eddig csak rendezvények alkalmával volt látogatható, mostantól azonban már virtuálisan is megnyitja kapuit a közönség előtt.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) virtuális sétája során végigjárható a földszint és az alagsor, de még a villa körüli kanyargós út is – olvasható a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az épületben helyiségről helyiségre lehet kalandozni, miközben információkat hallhatnak és olvashatnak az érdeklődők a villa történetéről.

A legfontosabb tudnivalók az egyes tárgyakhoz kapcsolódó információs boxokban kaptak helyet, amelyeket minden helyiségben külön hanganyag kísér és egészít ki, de igény szerint ez akár ki is kapcsolható. Az érdeklődők a villát virtuálisan végigjárva megismerkedhetnek az épület történetével, Hild József építészetével, a villa felújításának részleteivel, az egyes helyiségek funkcióival és a kutatóintézet munkájával.

Egy gombnyomással előhívható a villa kicsinyített alaprajza, amelynek segítségével bármelyik helyiségbe el lehet jutni egyetlen kattintással, de az is kiderül, hogyan nézett ki a budai helyvidék az 1830-as és az 1840-es években, amikor az 55 éves Hild József megtervezte és megépíttette saját maga számára az épületet.

Kiderül a programból az is, hogy a 2016-os felújítás milyen célból valósult meg, valamint, miként történt a villa belsőépítészeti kialakítása Kokas László és a Kokas Műterem tervei szerint.

A villa alagsorában található boltozatos szoba az egyetlen helyiség az épületen belül, amely teljes egészében fennmaradt Hild József eredeti tervei szerint, mivel egyik építész sem változtatott rajta a felújítások során. Ezt funkciója is tükrözi, hiszen a helyiségben egy emlékszoba kapott helyet a mester építészetét és életművét bemutató tárlattal együtt, amely eddig csak a rendezvények idején volt megtekinthető.

Most betekintést lehet nyerni ebbe a kis helyiségbe is, ahol minden fontos információt meg lehet találni a tárlatról. A kertet virtuálisan körbejárva az is kiderül, hogy mikor épült és mi célt szolgált a telken elhelyezkedő másik épület, a Svájci-lak, és miért éppen ebben a stílusban tervezték meg és újították fel.

A hanganyagok és a kiegészítő információk a magyar mellett angol nyelven is elérhetők. A séta az MMA MMKI honlapjáról mobiltelefonról és böngészőből is elindítható, és minden típusú eszközön megjeleníthető.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Kutatóintézetének kialakítása Helyszín: 1121 Budapest, Budakeszi út 38–40., HRSZ 10868 Beruházó: Magyar Művészeti akadémia titkársága, 1034 Budapest, Kecske utca 25. Főtitkár: Dr. Kucsera Tamás Gergely

Generáltervező: Kokas Műterem Kft . – Kokas László vezetőtervező • Építészet: Kokas Műterem Kft . – Kokas László vezetőtervező • Költségvetés: Novaép Bt. -Nyüsti László • Talajmechanika: Mélyvíz Bt. – Tövisháti Ákos, Tövisháti András • Faanyagvédelem: Sz-favéd Kft . – Dr Szabó Miklósné • Vízszigetelés: Kürtös Zoltán • Geodézia: Gap-tan Kft . – Buzás Balázs • Hőszivattyú: Geowatt Kft . – Fodor Zoltán, Viszkok János • Belsőépítészet: Kokas Műterem Kft . – Kokas László, Lukács Péter • Statika: LCSL Kft . – Lengyel Csaba • Gépészet: Szatmári és Szatmári Bt. – Szatmári Örs, Jagasics János; Érchegyi Generál – Érchegyi Csaba • Elektromosság: Provill Kft . – Ivanics Zoltán • Kertészet: Tér-Team Kft . – Szabó Gábor, Orbán Nóra • Akadálymentesítés: E2 Stúdió Kft . – Fülöp Erika • Tűzmegelőzés: Diestro 9 Kft . – Györkös Tivadar • Látványtervek: Kokas Műterem Kft . – Cigány Kató, Lukács Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük