Folyamatosan érkeznek a hírek a 2023-as családtámogatási rendszer változásáról, amelyek nagyban befolyásolhatják a következő időszak ingatlanpiaci keresletét. A miniszterelnök célzottabb családtámogatási rendszer jövőképét vázolta fel, amelyhez a Babaváró igénylés feltételeit is finomíthatják. 2022-ben a Duna House cégcsoport adatai alapján a Babaváró legnépszerűbb felhasználási módja közel 73%-kal egyértelműen az ingatlanvásárlás volt, erre a volumenre a 2023-as piacnak is szüksége lehet a szakértői várakozások szerint.

„Az idei évben tovább emelkedett ügyfeleink között a lakásvásárlás céljából felvett Babaváró támogatások aránya, amely egyértelműen mutatja, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a családoknak egyre nagyobb szüksége van az otthonteremtéshez a 10 millió forintos kamatmentes hitelre.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „A következő évben a Babaváró támogatás elérhetősége nagyban befolyásolhatja az ingatlanpiaci keresletet főleg az első lakásvásárlást tervező fiatal családok körében. A 2022-es ingatlanárakat figyelembe véve a Babaváró 10 millió forintja az ingatlanvásárlás átlagos összegének egyharmadát, egynegyedét fedezi, amely azt jelenti, hogy emellett jelentős önerőre és/vagy további támogatásra, piaci alapú hitelre is szüksége lehet még a családoknak. Összességében úgy látjuk, hogy egy lassuló piacon a családok számára felértékelődnek a különböző támogatási formák, így a Babaváró mellett a CSOK és a hozzá kapcsolódó kiegészítő támogatások finomítása is elengedhetetlenül szükséges lesz.”

A Duna House és Credipass ügyfelei körében végzett idei első féléves felmérésből kiderül, hogy a benyújtott igénylések alapján a Babaváró legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt, a hitelfelvevők 72,7%-a költötte erre a kapott kölcsönt. Meglévő ingatlanjuk felújítása, korszerűsítése, valamint bővítése céljából a családok 13,49%-a folyamodott a támogatásért, a harmadik legnépszerűbb pedig az egyéb kategória volt, az igénylők 5,84%-a nem nevezte meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget. A Credipass pénzügyi szakértőinek közreműködését kérő igénylők 95,6%-a a maximálisan felvehető összegre nyújtotta be kérelmét idén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük