A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés felhívása keretében az Alkossunk Várost Alapítvány TOP-1.2.1-15-SB1-2016-00009 ” Rétközi-tó komplex turisztikai fejlesztése” című projektje 785 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, 100%-os támogatási intenzitással. A forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította.

A TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című konstrukció keretében végzett beavatkozás kiemelt célja a Rétközi-tó forgalmának fellendítése, a települések, ezáltal a desztináció vonzóbbá tétele a turisták számára, a kínálat és kereslet bővítése, a vendégéjszakák számának növelése. A Rétközi-tó térsége megfelelő adottságokkal rendelkezik egy öko-, aktív-, vízi-, fürdő-, horgász-, és kulturális turizmust magában foglaló komplex és versenyképes attrakció csomag fejlesztéséhez és szolgáltatás nyújtásához.

A projekt eredményeként megalapozásra került a Rétköz természeti értékeiben rejlő turisztikai potenciál hasznosítása, a Rétközi-tó természeti értékeire épülő turisztika vonzerő látnivalóinak bemutatása, védelme, megőrzése. Továbbá az ehhez szükséges fogadási feltételek kialakítása és fejlesztése, a XXI. századi turista igényeit is kiszolgáló vonzerő elemek, élményelemeket jelentő technikai fejlesztések és interaktív bemutatási formák, valamint környezetbe illő infrastrukturális feltételek kialakítása.

A fejlesztés ökoturisztikai projekteleme a tó fogadási feltételeinek kialakítása és fejlesztése érdekében kialakított látogató központ, a „Rétköz kapuja”, mely biztosítja a komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatásokat. Kialakításra került továbbá egy faszerkezetű tanösvény jellegű építmény ökológiai célú megfigyelésre, valamint szabadtéri eseményeknek helyet adó pihenőhely és kilátó. Itt lehetőség nyílik a családoknak, barátoknak, iskolás vagy óvodás csoportoknak, egyéb közösségeknek a természetben kültéri tevékenységek végzésére. Fürdőturizmust kiszolgáló lába a „Rétközi plázs” (strand), az aktív turisztikai eleme pedig a vízibázis.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük