Letették a II. kerületi Baár-Madas református iskola új tornatermének alapkövét

Letették a II. kerületi Baár-Madas református iskola új tornatermének alapkövét

Varga Mihály pénzügyminiszter és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök közreműködésével hétfőn letették a II. kerületi Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon új, mintegy 2,5 milliárd forintos kormányzati támogatásól felépülő tornatermének alapkövét.

Varga Mihály az ünnepségen arról beszélt, hogy a több mint egy évszázada működő intézmény Magyarország egyik legjobb iskolája, amely jelenleg már tizenkét évfolyamnak, hétszáznál is több tanulónak ad helyet. „Ezt az intézményt a mindenkori szellemi és lelki teljesítménye tette egyre népszerűbbé és nagyobbá” – hangsúlyozta a tárcavezető.

A Baár-Madas történetét felidézve elmondta, hogy az iskola 1930-ban költözött be jelenlegi épületébe, amit a második világháború után több lépésben államosítottak, 1990-ben indult újra az egyházi oktatás, 1997-re az „óriási igények” nyomán újraszervezték a teljes tizenkét évfolyamos oktatást. A miniszter az új tornacsarnok építésének céljai között említette a diákok sportolási lehetőségeinek bővítését, valamint iskolai ünnepségek megtartását.

Közölte: a kormány 2018-ban 1,7 milliárd forinttal támogatta többcélú csarnok építését, amihez 2021-ben további 712 millió forint kiegészítő támogatást is nyújtott a kabinet. Az alapkőletétel után kezdődő építkezés 2023 végére érhet véget – jelezte a pénzügyminiszter, akinek szavai szerint a kormány mindig is támogatta a megalapozott, alulról jövő kezdeményezéseket.
Varga Mihály utalt arra is, hogy az új létesítményrész terveztetése és a pályáztatás hosszabb időt vett igénybe.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök a többi között annak fontosságáról beszélt, hogy „állítsuk helyre a régit, és folyamatosan képesek legyünk újat alkotnia régi biztos alapokon”. Egyúttal megköszönte a kormányzatnak és a kerületi önkormányzatnak az új tornaterem felépítéséhez nyújtott támogatását, segítségét.

Ravasz László egykori református püspök az iskola 1934-es évzáró ünnepségén mondott beszédéből idézve Balog Zoltán kitért arra is, hogy az iskola bejárati oszlopait „aranykapunak” nevezik, amelynek eredeti, jeruzsálemi változatán keresztül jön el a zsidók hite szerint a messiás, a keresztyének szerint pedig a megváltó azon keresztül jön el ismét. Ugyancsak Ravasz László szavait idézve az egyház feladatának nevezte, hogy „adventi lelkekből pünkösdi lelkeket varázsoljunk”.

Az alapkőbe elhelyezett kapszulába a többi között az iskola alapítóigéje és jelvénye, a tanári testület, illetve a jelenleg ott tanuló diákok fotói, valamint a felépülő mintegy 1500 négyzetméter alapterületű tornaterem látványtervei kerültek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük