Automata raktárral és kerékgyártó gépekkel bővül a Neuzer Kerékpár Kft.

Az ország legnagyobb magyar tulajdonú kerékpárgyára, az esztergomi Neuzer Kft. 750 millió forintos beruházással automatizált raktárcsarnokot épít és új kerékgyártó gépeket állít üzembe – ismertette a társaság ügyvezetője az üzemben.

Neuzer András tájékoztatása szerint a korábbi 8000 négyzetméteres raktár már nem biztosította a gyártáshoz szükséges alkatrészek határidős beérkezését. Az új létesítményben 1820 négyzetméteren, 4560 raklapon tárolhatnak alkatrészeket, intelligens nyilvántartó rendszer segítségével.

A vállalkozás tulajdonosa elmondta, hamarosan 51 százalékos kínai többséggel vegyesvállalatot alapítanak évente 150 ezer elektromos kerékpár előállítására. A tervezett üzem 2026-ban termelhet, a jelenlegi gyár melletti területen, ahol 30 ezer négyzetméteres telket vásároltak.

A mostani fejlesztés első ütemében megépülő magasraktári csarnokba hatszintes polcrendszer kerül. Az anyagmozgatást automata és félautomata forgóvillás targonca, valamint intelligens raktári irányító és nyilvántartó rendszer segíti.

A gyártásban 370 négyzetméteres gyártóterületen speciális elektromos kerékgyártó részleget alakítanak ki három kerékfűző és két centírozó gép beállításával. A piacon elérhető legjobb gyártótól származó gépsor napi 800 kereket képes elkészíteni minimális emberi beavatkozással.

Különlegességük, hogy az elektromos kerékpárokhoz szükséges, 8 centi széles felnis kereket is tudják kezelni. A teljesen automata centírozógép 0,3 milliméter tűréssel dolgozik.

A felépült csarnok tetejére 160 darabból álló, 60 kWh névleges teljesítményű napelem rendszert telepítenek. A berendezés az épület világítási, hűtési és fűtési energiaigényének 100 százalékát biztosítja.

A beruházás 2023 szeptemberében fejeződik be és 18 új munkahelyet teremt. A projekt 299,7 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar multi program keretében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük