Bokrétaünnepség a XIII. kerület új bérházánál

Bokrétaünnepség a XIII. kerület új bérházánál

Az épület két, a Petneházy utcára merőlegesen álló, földszint + 4 és földszint + 5 emelet magas lakó-tömb, valamint az azokat összekötő 1 szintes tagból fog állni.

A földszinten, a Petneházy utca felőli utcafronton kisebb üzlethelyiségek kialakítása tervezett. A Szent László út felől gépkocsi behajtón át megközelíthető teremgarázs helyezkedik el. Összesen 75 autóbeálló, valamint 71 kerékpár tárolására alkalmas terület is kialakításra kerül. A tervezett lakások jellemzően 36-60 m2 közötti 1 + fél; 1+2 fél, 2 szobás és 2 + fél szobás lakások. A B tömb első emeletén 2 darab akadálymentesített lakás is kialakításra kerül. Minden lakáshoz tartozik tárolóhelyiség is. Az épület zöldfelületeinek tervezésénél szempont volt, hogy megfelelő kereteket nyújtsanak a lakóközösség valódi közösségé formálódásához, így az udvar parkosított zöldfelületként kerül majd kialakításra.

Dr. Tóth József polgármester az ünnepségen úgy fogalmazott: „A XIII. kerületi Önkormányzat vallja, hogy a lakhatást nem lehet csupán piaci kérdésként kezelni. Ezért is folytat az Önkormányzat már több, mint 20 éve tudatos bérház építési programot, melynek keretében eddig 667 lakást adtunk át.” A polgármester beszédében a bérházépítések multiplikátor hatására, a környék fejlődésére gyakorolt pozitív hatásukra is.

A XIII. Kerületi Önkormányzat – középtávú vállalásai keretében – 2002. óta folytatja bérlakás programját. Ennek elemeként 12 helyszínen már 667 lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva ez több, mint 1000 család lakhatását tette lehetővé. Az elmúlt évekre visszatekintve 2018-ban a Kartács utcában 23 lakásos épület készült el, 2019-ben adta át az Önkormányzat a többszörös építészeti díjat nyert Klapka Központot, mely 33 bérlakást tartalmaz, míg a tavalyi évben a Jász utcában egy 35 lakásos épületet adott át az önkormányzat.

A kivitelezés várható befejezése a 2024 első féléve, az épület nettó bekerülési költsége közel 5 milliárd forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük