Hajdú-Bihar vármegyében, 2022-ben 55%-kal többet költöttek ingatlanra a vevők átlagosan a 2020-as adatokhoz képest. Míg a pandémia évében egy hozzávetőleg 70 négyzetméteres otthont átlagosan 29,5 millió Ft-ért lehetett megvásárolni a vármegye székhelyén, addig 2022-ben 10 millióval drágábban már csak 10 négyzetméterrel kisebb ingatlant kaphatott az ügyfél. Az értékesített újépítésűek aránya továbbra is 20% körüli Hajdú-Biharban. Íme a Duna House ingatlankörképe Hajdú-Bihar vármegyéből!

Ahogy a legtöbb vármegye ingatlanpiacán, úgy Hajdú-Biharban is érezhető volt a szegmens visszafogott tempója 2022 második félévétől kezdve. Az augusztusban bejelentett monumentális elektromos autóipari beruházás körüli sajtóvisszhangtól függetlenül Debrecen várhatóan továbbra is népszerű lesz az otthonteremtők körében.

„Akik a BMW gyár, illetve a tervezett kínai CATL akkumulátorgyár munkalehetőségeivel szeretnének élni, akár az ország más pontjairól is átköltöznek majd Debrecenbe és vonzáskörnyezetébe. A meghosszabbított Falusi CSOK továbbra is lehetőséget teremt a családoknak a kedvezményes otthonteremtésre a környező településeken.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A régióban Cívisvárosban lehet a legdrágábban ingatlanhoz jutni. A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján az átlagos négyzetméterár megközelíti a 660 ezer forintot, az átlagos lakásár pedig 39,6 millió Ft, ami 2020-hoz képest 57%-os emelkedést jelent a négyzetméterár tekintetében. Közel azonos emelkedés mutatkozik meg a Hajdú-Bihar vármegyei árak tekintetében is, az átlagos négyzetméterár megközelítette az 570 ezer forintot a tavalyi év során. Míg 2020-ban az ingatlanra fordított átlagos összeg 27 millió volt, amelyért átlagosan 74 négyzetméteres otthonokat kaptak a vevők, addig 2022-ben 36,5 millió forintos átlagár mellett mindössze 64 négyzetméteres ingatlanokra szerződtek a felek a vármegyében.

„Az országos adatokhoz viszonyítva Debrecenben magas az értékesített újépítésű otthonok aránya, a tavalyi év során az összes eladott ingatlan 18%-a tartozott ebbe az ingatlantípusba a Duna House adatai szerint.” – folytatta a szakértő. A vármegyei újépítésű ingatlanok négyzetméterár-emelkedése 2020-hoz viszonyítva 54%-os, 2021-hez képest 33%-os. Az átlagos újépítésű négyzetméterár megközelítette a 840 ezer forintot Hajdú-Biharban. Az új lakásra fordított összegben 2020-hoz képest 54%-os növekedést tapasztaltak a Duna House szakértői, 2021-hez képest kevesebb, mindössze 10%-os az eltérés. Míg 2020-ban 38,4 millió forintért 70 négyzetméter körüli újépítést vásárolhattak az érdeklődők, addig 2022-ben 59 millió forintért szerződhettek azonos méretű otthonra az ügyfelek.

A vármegyében a legmagasabb arányban a téglaépítésű lakások találtak új tulajdonosra (35%), majd a családiházak következtek 34%-kal és a panellakások zárták a sort, 13%-kal. A rezsivédett, debreceni házgyári lakások átlagos négyzetméterára 51%-kal emelkedett 2020-hoz, 35%-kal 2021-hez mérten. A lakásvásárlók átlagosan közel 30 millió forintért jutottak élhető méretű, 50 négyzetméteres otthonhoz.

Azok a családok, akik családiház vásárlása mellett döntöttek a vármegyében, 2020-tól kezdve fokozatosan egyre alacsonyabb alapterületű ingatlanokat vásároltak, ezzel együtt csökkent a házakra költött összeg is. Míg 2020-ban még 28,6 millió forintért, közel 280 ezer forintos négyzetméteráron, 100 négyzetméteres otthonokra szerződtek a vevők, addig a tavalyi év során mindössze 76 négyzetméteres házakat vásároltak. A négyzetméterár 2021-hez mérten 24%-kal, 341 ezer forintra emelkedett, az ingatlanra fordított összeg 26,1 millióra csökkent.

„A befektetők számára legkedveltebb területet a debreceni egyetemek vonzáskörzete jelenti, a lokáció elősegíti ezen ingatlanok könnyebb kiadhatóságát. A megvalósult és tervezett beruházások várhatóan élénkítő hatással lesznek Debrecen és környéke ingatlanpiacára, valamint tovább növelik majd a vidéki viszonylatban magasnak számító, 2022-es értékesítési adatok alapján mért 40%-os helyi befektetői arányt is a Duna House szakértőinek várakozásai szerint.” – árulta el Benedikt Károly.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük