Az év utolsó három hónapjában 60,9 ezer négyzetméter új logisztikai ingatlant adtak át a budapesti agglomerációban, míg vidéken csaknem 48,3 ezer négyzetmétert – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) az MTI-vel.

Tavaly összesen 333 210 négyzetméter új területtel bővült a Budapest környéki ipari ingatlanpiaci állomány és az év végére elérte a 3,137 millió négyzetmétert, míg vidéken meghaladta az 1,444 millió négyzetmétert.

Az üresedési ráta a fővárosi agglomerációban tavaly év végén 3,8 százalékon állt, ami 100 bázisponttal alacsonyabb, mint az előző negyedévben, de 65 bázisponttal magasabb a bázis értéknél.

A negyedév végén összesen 120,1 ezer négyzetméternyi ipari-logisztikai terület állt üresen és öt épületben volt elérhető 5 ezer négyzetméternél nagyobb szabad terület – áll a közleményben.

A teljes bérlői kereslet a fővárosi agglomerációban több mint 222,7 ezer négyzetmétert tett ki a negyedik negyedévben, ami éves összevetésben 7 százalékos csökkenés. 2022 végére az éves bérlői kereslet a 2021-es rekordszintet 7 százalékkal meghaladva 679,7 ezer négyzetméterre emelkedett.

A teljes keresleten belül az előbérletek aránya volt a legnagyobb, 55 százalékkal, míg az új szerződések aránya 29 százalékot, a szerződéshosszabbításoké 15 százalékot tett ki.

A közlemény szerint a budapesti ipari ingatlanpiac eddigi legnagyobb előbérleti szerződését regisztrálták a negyedik negyedévben (CTPark Sziget), több mint 118 ezer négyzetméterrel.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának tagja: a CBRE, a Colliers, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a
JLL és Robertson Hungary.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük