Az esemény a májusban nyíló WIP 2023 kiállítás előfutára is volt egyben

Az esemény a májusban nyíló WIP 2023 kiállítás előfutára is volt egyben

A Veszprémi Főegyházmegye különleges várséták keretében mutatta be a megújuló várnegyed néhány épületét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitó hétvégéjén, 2023. január 20-22-én. A vezetett sétákon a 2020-2025 között tartó műemlékhelyreállítási fejlesztés kulisszatitkaiba kaptak betekintést a látogatók. Az esemény a szentháromság témája köré szerveződött, melynek apropóját a várban immár megújult formájában álló Szentháromság-szobor adta. A várséták révén a látogatók egyúttal ízelítőt kaphattak az érsekség tavasszal nyíló, Work in Progress 2023 elnevezésű kiállítássorozatából.

Az Érseki Palota, a Szentháromság tér és a Szent István-templom (ferences templom) volt a 2023. január 20-22. között szervezett várséták helyszíne. Mindezek részét képezik a 18 épületet és tereket, kerteket magába foglaló, 2025-ig tartó veszprémi várnegyed megújulásának. A mostani sétákon a mintegy 200 regisztrált résztvevőt Nagy Veronika, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója és Gaylhoffer-Kovács Gábor, a tavasszal nyíló kiállítás egyik kurátora vezette.

A szervezők ígéretük szerint „túrát vezettek az égbe, és a földre hozták a menyországot”. Mindezt úgy valósították meg, hogy elsőként az Érseki Palota kápolnájában felállított állványzaton Johann Ignaz Cimbal pompás Szentháromság-mennyezetképének restaurálásáról, annak kulisszatitkairól mutattak a nagyközönség előtt eddig kevésbé ismert részleteket, többek között zseblámpák segítségével. Majd kisétálva az épületből, elidőztek a várnegyedben elsőként megújult Szentháromság-szobornál a Szentháromság téren. A 15 méter magas, 14 életnagyságú, 15 kisebb figurát, 6 domborművet és számos aranyozott fém applikációt magába foglaló műemlék-építményt teljes mértékben restaurálták, a felszivárgó nedvesség problémáját is megoldották. Végül az ideiglenesen erre a hétvégére berendezett Szent István-templomban a már említett Szentháromság-szobor korábbi változatának elfeledett kőszobrain keresztül eredhettek a múlt nyomába, valamint a szentháromságot ábrázoló menyezetképet nagy tükrök segítségével hozták közel a látogatókhoz.

2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címet tölti be. Ebből az alkalomból − a várnegyed megújulási fejlesztésének félidejében − a Veszprémi Érsekség megnyitja a várhegy egyes épületeit. 2023 májusától úgy láthatják őket az itt lakók és ide látogató hazai és külföldi vendégek, ahogy máskor nem: munka közben. Innen is az elnevezés: Work In Progress 2023. A kiállítássorozat keretében a szervezők interaktív események, újabb vezetett túrák és előadások keretében mutatják be a léptéke és összetettsége miatt különleges műemlékhelyreállítást, a kutatások eredményeit, a restaurálások és a tervezés döntési helyzeteit, koncepcióját és az aktuális állapotát. Nem egyirányú ismeretátadásra, sokkal inkább elgondolkodtató párbeszédre törekedve. A kiállítási témák feldolgozásánál kül- és beltérben egyaránt cél, hogy minden korosztályt rugalmasan megszólítson. Tervek szerint a kiállítás egyes elemei a későbbiekben átalakulhatnak az állandó kiállítás elemeivé, más részei pedig vándorkiállítások, bemutatók, időszaki kiállítások részeiként élhetnek majd tovább.

A veszprémi várnegyed megújulása
Történelmi léptékű fejlesztés zajlik a veszprémi várnegyedben. A megyei jogú város szívében 18 műemléki épület, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg. Ilyen mértékű, „város a városban” fejlesztés legutóbb 250 éve, a barokk korban zajlott a várnegyedben. A Veszprémi Főegyházmegye tulajdonában lévő épületek külső és belső felújítása mellett turisztikai látványosságok is készülnek, amelyek a várnegyedet, magát a várost és a régiót is vonzóbbá teszik a lakosság és az ideérkezők számára. A fejlesztés egyszerre hitéleti, építészeti, funkcionális, turisztikai és munkahelyteremtő beruházás. A megújítást a Magyar Állam támogatja, teljes kifutási ideje 2025. A projektet a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság gondozza, amely a Veszprémi Főegyházmegye igazgatóságaként jött létre 2020-ban. Célja nemcsak a műemlékvédelmi fejlesztés és a felújítás, hanem a hosszú távú üzemeltetés is. A Veszprémi Főegyházmegye a tizenkét hazai római katolikus egyházmegye egyike, melyet Szent István király alapított. Magyarország egyik első püspöksége, melynek hagyománya és kultúrája régmúltra nyúlik vissza. Főpásztora, dr. Udvardy György érsek 2020-ban választotta az egyházmegye mottójának a Gizella Kápolna kőtábláján található feliratot: „Őseink hite a jövő reménye”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük