A stagnáló november és december után újabb mélypontra süllyedt az ingatlanpiac. A Duna House által országosan becsült 5853 adásvétel, az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció januárban. Az előző év azonos időszakához képest 46%-os visszaesést tapasztaltak a hálózat kollégái. A jelenlegi piaci környezetben az eladók alkalmazkodására, az eladási árak újragondolására, csökkentésére lehet szükség, a vevők pedig jobb alkupozícióval kalkulálhatnak. Összességében azonban a Duna House várakozásai szerint 2023-ban sem várható a piac erősödése, az ingatlanközvetítő éves előrejelzése a 90-110 ezer közötti adásvételi sávot jelölte meg az idei várható volumennel kapcsolatban.

Az év eleje – az ingatlanpiachoz hasonlóan – a hitelpiacon is csökkenő volumennel indult a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass a hazai adatai alapján. Az év első hónapjában 37 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott a Credipass becslése szerint, amely az előző hónaphoz képest 10%-os, – a Zöldhitelnek köszönhetően kifejezetten erős – előző év januárjához mérten 66%-os csökkenést jelent.

Bár az árak drasztikus emelkedése megállt, az eladók apránként el kezdtek alkalmazkodni, de még nem fogadták el teljesen a jelenlegi piaci környezet sajátosságait. Az irányár változtatására növekvő, de csekély mértékben nyitottak csupán, a vidéki téglaépítésűek esetében 6, a fővárosiaknál 5%-os az árváltozás, a befektetők által kedvelt belvárosban azonban ennél is kevesebb, mindössze 2% volt idén januárban. Az eladók rugalmassága inkább az alku terén jelentkezik, Kelet-Magyarországon kiemelkedően, 12%-ra emelkedett a vevői alku, nyugaton a tulajdonosok 8%-ot, Budapesten 3-5%-ot hajlandóak engedni az eladási árból a januári adatok alapján. A téglaotthonok értékesítési ideje a keleti országrészben a tavalyival közel megegyező volt, átlagosan 4 hónap kellett a szerződéskötéshez ezeknél az ingatlanoknál, míg nyugaton némiképp lassult az értékesítés. A fővárosban Pesten és Budán azonos tempóban cseréltek tulajdonost a téglaingatlanok, körülbelül 3 hónap alatt zárultak a tranzakciók, de a belvárosi eladásokhoz sem kellett 4 hónapnál több.

Az alacsony fenntartási költségű, rezsivédett házgyári lakások reneszánszukat élik, a piaci lassulás ellenére továbbra is gyorsan találtak új tulajdonosra. A vidéki területek közül keleten átlagosan két hónapnál kevesebb időbe telt értékesíteni egy házgyári lakást, míg nyugaton alig több, mint két hónap volt szükséges a sikeres tranzakcióhoz. A pesti lakótelepek lakásai átlagosan 55 nap alatt keltek el, míg a budai panelek esetében 2,6 hónapra volt szükség januárban. A nyugati országrész lakótelepein 3%-os irányárváltozás mellett 3%-os az alku mértéke is, a kelet-magyarországi panelek esetében az irányár minimálisan változott csupán, a vevői alku mozgástere azonban 5%. A hirdetési ár 3-4%-os mértékben változott a fővárosban, míg a vevő alku 3-6%-ra emelkedett a budapesti panellakások esetében.

A fővárosban, Budán az idei év első hónapjában zárult tranzakciók alapján az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1,3 millió forintot a használt téglaépítésűek esetében, a belvárosban átlagosan 1 millió forint feletti összegbe került négyzetméterenként az ingatlanvásárlás.

Az országban a nyugati régióban volt a legnagyobb a felújítási kedv, az eladott ingatlanok 19%-a tartozott a felújításra várók csoportjába, míg az ország többi területén csupán 5-8% volt ez az arány.

A Duna House januári értékesítési adatai alapján a legnépszerűbb vásárlói motiváció a fővárosban (42%) és vidéken (38%) a befektetési célú vétel volt, amit az első lakást vásárlók csoportja követett.

3 érdekes adat:

  • 12%-ra ugrott az alku mértéke a keleti régió téglaépítésű ingatlanjainál.
  • Visszaszerezte vezető szerepét a kerületek között a XIII. kerület.
  • Rekord alacsony tranzakciószámmal 10 éves mélyponton zárt az ingatlanpiac januárban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük