15. Budapesti Építészeti Filmnapok

15. Budapesti Építészeti Filmnapok

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló Budapesti Építészeti Filmnapokra idén március 2-5. között kerül sor a Toldi Moziban, immár 15. alkalommal. A fesztivál Budapest 150. születésnapját ünnepelve a főváros szempontjából releváns kérdésekkel foglalkozó, több mint egy tucat filmmel és számos kísérő programmal jelentkezik.

Budapest egyesülésének 150. évfordulója egybeesik a Budapesti Építészeti Filmnapok 15. születésnapjával. Miközben nevében őrzi építészeti örökségét, a fesztivál mára befogadta mindazokat a témákat is, amelyek a kortárs építészetet meghatározzák: filmjeik az urbanisztika, a várospolitika, az ökológia, a közlekedés, a technológia, az aktivizmus, a társadalmi átalakulás kérdéseivel is foglalkoznak.

A fesztivál idei kiadásában Budapestre, a 150 éves magyar főváros kihivásaira fókuszálnak a szervezők. A műsorkínálatban egyaránt helyet kapnak emlékezetes filmek a programsorozat elmúlt másfél évtizedéből, Budapestről szóló rövidfilmek, vagy olyan, más városokban vagy tájakon forgatott filmek, amelyek rímelnek Budapest legfontosabb kihívásaira. Úgymint az élhető város kialakítása, a dzsentrifikáció, a geopolitika és a városkép viszonya, az építészeti utópiák, a modern építészeti örökség védelme, és a városi kerékpározás.

A fesztivál március 2-5. között a Toldi Moziban keresi a választ arra, hogyan éljünk a következő 15 vagy épp 150 évben. A filmek mellett minden eddiginél több, a vetítésekre reflektáló kísérő programmal készülnek a szervezők. A rendezői beszélgetéseken túl előadásokra és kerekasztalokra kerül sor például a budapesti szociális lakáshelyzet és a fővárosi metróhálózat és metrófelújítások kapcsán, de A világ legjobb helye című nyitófilmet és fogadást követően egy live acten is részt vehetnek az érdeklődők.
A szervezők idén rendhagyó módon, a jubileum alkalmából nagyköveteket kértek fel, hogy osszák meg gondolataikat aktuális programunkra reflektálva. Elsősorban azzal kapcsolatban voltak kíváncsiak a véleményükre, hogy miért tartják fontosnak a filmben megjelenő témát, hogyan tudnák a fővárost aktuálisan érintő kérdésekhez kapcsolni. A nagykövetek olyan építészek, urbanisták, kutatók, szakértők és szerzők, akiknek szívügyük Budapest.

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

Házban laksz? Szereted a filmeket? Ünnepeld a 150 éves Budapestet a 15. Budapesti Építészeti Filmnapokon! További információ és jegyek a fesztivál honlapján!

  1. Budapesti Építészeti Filmnapok
    Időpont: 2023. március 2-5.
    Helyszín: Toldi Mozi
    Cím: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük