Barát-patak torkolat és környezetének fejlesztése

Barát-patak torkolat és környezetének fejlesztése

Projektinformációk:

  • A projekt jellege: Új építés
  • Stádium: Megvalósítás
  • Épülettípus: Ipari
  • Projekt:: Barát-patak
  • Közreműködők: Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
  • Helyszín: Budakalász, Budapest III. kerület
  1. március elején a Budakalász és Budapest III. kerületének határán található Barát-patak torkolati szakaszán megkezdődtek a kivitelezési munkák. A projekt keretében egy árvízkapu és szivattyútelep épül a patak medrében. A vízépítési műtárgy zárásával – egy dunai árhullám idején – megakadályozható, hogy a patak medrébe a Duna beáramoljon, továbbá a patakon érkező rendkívüli (pl. egy lokális nagycsapadék hatására lezúduló) vízmennyiség is biztonságosan kivezethető. A beépített szivattyúk üzemeltetésével a két esemény (dunai árhullám és patakon érkező nagy víz) egyidejű bekövetkezése is kezelhető, a térségben megjelenő elöntés nélkül.

A régészeti feltárást követően – mely 2022 áprilisától augusztus elejéig tartott –, augusztus 10-én ismét folytatódott a kivitelezés. Azóta elkészült a műtárgy alaplemeze, megkezdődött a felmenő szerkezetek építése. A közbenső födém betonozási munkái befejeződtek, jelenleg a zárófödém vasszerelési munkái folynak. Ezzel egy időben készül az üzemi híd is.

Februárban megkezdődtek a már elkészült szerkezeti elemek víztartási próbái is. Ez azt jelenti, hogy árvíz idején a műtárgy vízzel elöntött részeit feltöltik, majd a magyar szabványoknak megfelelően mérésekkel igazolják a műtárgy vízzáróságát. A próba az árvízkapu budakalászi oldalon lévő szivattyúterének feltöltésével kezdődött, február 20-tól pedig az óbudai oldal szivattyútere következett. A próba végeztével elindul a kiértékelés, majd a kapott eredmények függvényében megkezdődhet a gépészeti és egyéb technológiai elemek beszerelése.

A beépítésre szánt szivattyúk, elzáró szerkezetek (zsiliptáblák és kapcsolódó szerkezetek), az uszadékfogó gerebek a kivitelezés helyszínére beérkeztek. A szerkezetépítés előrehaladtával ezek beépítése is megtörténik.

A beruházás eredményeként megvalósuló új torkolati műtárgy javítja a térség árvízvédelmi biztonságát, optimalizálja árvíz esetén a védekezési feladatokat, ezáltal csökken a térség árvízi kitettsége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük