Essentia Artis 2023Vigadó

Essentia Artis - Vigadó - 2023

A 2023. március 2-tól kezdődő, egy hónapon át tartó grandiózus összművészeti esemény mintegy 70 kortárs művésszel és 70 ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

Az Essentia Artis a 2022-ben végzett MMA művészeti ösztöndíjasok zárókiállítása és programsorozata, amelyet első ízben 2023 márciusában rendeznek meg az MMA székháza, a Pesti Vigadó 6. emeleti kiállítóterében. A 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramban az MMA minden évben 100, ötven évnél fiatalabb művésznek és művészetelméleti szakembernek nyújt három éven át havi ösztöndíjat azért, hogy a pályázatukban meghatározott művészeti vagy művészetelméleti célkitűzést megvalósíthassák. Az esemény során az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be. A 30 ösztöndíjas művész alkotásait felölelő tárlattal párhuzamosan 4 tematikus nap, összesen 70 művész részvételével kínál közel 70 ingyenes és izgalmas programot minden korosztály számára. A legkisebbek éppúgy megtalálják a kapcsolódást a művészetek közvetítőivel, mint a szakmabeliek: többek közt workshopok, kerekasztal-beszélgetések, színházi produkciók, tárlatvezetések és koncertek várják a látogatókat egy teljes hónapon keresztül.

KIEMELT PROGRAMOK
A programokat központi gondolatokra épülő tematikus napok köré szervezi az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete az ösztöndíjasok, akadémikusok és más felkért közreműködő vendégek szereplésével. A „Tiszta forrásból” az „Őrizni, használni, teremteni”, a „A közösség ereje” és a „Kultúra és innováció” című tematikus napok a Pesti Vigadó épületén belül a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, a Makovecz teremben és a Díszteremben, valamint a 6. emeleti kiállítóterekben valósulnak meg.

Tiszta forrásból – 2023. március 9.
Bartók születésnapjára emlékezve, a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg: Káel Norbert és Berecz Mihály zenei előadásait élvezheti a közönség, a divat szerelmesei számára pedig számos érdekes beszélgetés és divatbemutató kínálkozik. A magyar divattervezés kiemelkedő alkotói arról folytatnak diskurzust, hogy hogyan öröklődnek, formálódnak, válnak a modern világ természetes részévé a régi motívumok, alapanyagok és technikák az általuk megálmodott ruhák, textilek, ékszerek vonatkozásában.

Őrizni, használni, teremteni – 2023. március 16.
Március 16-án a történelmi hagyatékokat kutató, azokból építkező Arday Géza, Bene Géza, Weiner-Sénnyey Tibor és Bán János kerekasztal-beszélgetés keretében folytat eszmecserét a történelmi regény szerepéről.
A Közösség ereje – 2023. március 22.
E napon a fiataloké a délelőtt: Várnagy Andrea négykezes zongorakoncerttel hozza közelebb a gyermekekhez a klasszikus zene világát és kiderül az is, mit üzennek a zeneszerzők, míg Navratil Andrea népzenei utazásra invitálja a legkisebbeket. A délutáni kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla március 23-i születésnapja jegyében telnek; többek közt szó lesz a hamvasi filozófiáról, a magány és közösség összefüggéseiről, valamint a hit erejéről. A napot Bagdy Emőke pszichológiai vonatkozású gondolatai zárják.
Kultúra és innováció – 2023. március 29.
A program során Orosz Márton művészettörténész Kepes Györgyről szóló dokumentumfilmjének premier előtti vetítése után a fényművészet kerül fókuszba. Rohmann Ditta, Krulik Eszter, Molnár Ottó Szent Korona kórusa, és Kecskés D. Balázs zeneszerző zenekari fellépésével zárul a nap.

IFJÚSÁGI RENDEZVÉNYEK
Az ifjabb korosztály márciusban húsz program közül is válogathat: többek közt mesemondás, filmvetítés, zenei társasjáték is várja őket a Duna-parti Tündérpalotában, emellett tizenkét alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart a Képező csapata, míg a Déryné Társulat négy ifjúsági előadására is lehet jelentkezni. A gyerekedukációs programokra elsősorban iskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők.

ÚJRA LEHET PÁLYÁZNI 100 ALKOTÓNAK
Az Essentia Artis kiállítással és programsorozattal párhuzamosan 2023. február 13. és március 27. között ismét lehet pályázni a 2023-2026-os időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). Minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig már betöltötte a 18., de még nem töltötte be az 50. életévét. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI honlapján.
A 2023. március 2-április 2. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ: www.essentiaartis.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük