Barry Bergdoll

Budapestre érkezik és nyilvános előadást tart Breuer Marcell munkásságának egyik legismertebb kutatója, a New York-i Museum of Modern Art korábbi építészeti kurátora, Barry Bergdoll. A jelenleg a Columbia Egyetemen tanító professzor a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ meghívására 2023. március 20-án, hétfőn nyilvános előadást tart a Műegyetemen Breuerről, a világhírű, magyar származású építészről.

Barry Bergdoll a Columbia Egyetem „Meyer Schapiro Művészettörténet Professzora”, a Pritzker-díj zsűritagja, a New York-i Center for Architecture kuratóriumi elnöke. 2007–2013 között a Museum of Modern Art építészeti és design főkurátoraként dolgozott; munkájának köszönhetően került az intézménybe Frank Lloyd Wright archívuma. Az itt rendezett kiállításai közül kiemelkedik a 2009-es Bauhaus, valamint a 2013-as Le Corbusier-retrospektív.

Bergdoll professzor „Marcel Breuer: Building Global Institutions” című monográfiája 2018-ban jelent meg, és rögtön a Bauhaus-ban tanult, majd Amerikából világszerte ismertté vált pécsi építész, Breuer Marcell legfontosabb szakirodalmi feldolgozásai közé került. Bergdoll ennek a kötetnek az apropóján tart előadást a budapesti Műegyetemen, a Középülettervezési Tanszék Tervezésmódszertan kurzusának keretében. Előadásának címe: Marcel Breuer and the Invention of Heavy Lightness.

Az angol nyelvű előadás nyilvános, a belépés ingyenes.

Breuer Marcell

Az előadás a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és a BME Középülettervezési Tanszék együttműködésében valósul meg.
Helyszín: BME K-épület, Műegyetem rakpart 3., II. em. 75. terem
Időpont: 2023. március 20. 12:15
Facebook-esemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük