az MVM Zöld Generáció Kft. 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású új naperőműve

az MVM Zöld Generáció Kft. 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású új naperőműve

Projektinformációk:

  • A projekt jellege: Új építés
  • Stádium: Átadva
  • Épülettípus: Ipari
  • Projekt:: naperőmű
    Bekerülés: 9,4 milliárd forint
  • Támogatás, program: uniós támogatás
  • Közreműködők: MVM Zöld Generáció Kft., Energy Hungary Zrt
  • Helyszín: Szeged

Bilinszky Péter, a cég üzleti projekt igazgatója a beruházást bemutató keddi rendezvényen azt mondta, a beruházás költségeiből 3,575 milliárd forintot fedezett uniós és hazai támogatás.

A fotovoltaikus erőmű Szeged északi részén, a Fehér-tó és a Halastavak között épült meg az Energy Hungary Zrt. kivitelezésében. A villamosenergia-termelő névleges teljesítőképessége 19,98 MW. Az erőmű évente 28,5 gigawattóra (GWh) villamosenergiát termel, ezzel 27,3 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátása kerülhető el. A 25 éves tervezett élettartamú erőmű a Mavir Zrt. sándorfalvai alállomásán keresztül csatlakozik a közcélú hálózathoz – közölte a szakember.

A beruházás a tervezett májusi határidőnél korábban elkészült, az erőművet már március 8-án üzembe helyezték, és azóta a sikeres próbaüzem is lezajlott – mondta Bilinszky Péter.

Az igazgató elmondta, a MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. jogelődjét Hungarowind Kft.-ként alapították 2002-ben. A cég 2015-2016-tól alakít ki fotovoltaikus erőműveket saját beruházásban, illetve piaci akvizíciókat is végrehajtott.

A cég által üzemeltetett erőművek beépített teljesítménye meghaladja 320 MW-ot, ebből 260 MW-ot biztosít fotovoltaikus forrás, melyet szél és vízerőművek egészítenek ki. Az MVM Zöld Generáció Kft. részesedése a hazai naperőmű-piacon tavaly 7,7 százalék volt, a megtermelt villamos energia mennyisége meghaladta 430 GWh-t, ez a tervek szerint jövőre másfélszeresére bővül.

A társaság kapacitását 2025-re 800 MW-ra növelné, portfólióját pedig a jelenlegi mellett geotermikus, biogáz, biomassza – és amennyiben azt a jogszabályok lehetővé teszik – szélerőművekkel bővítené – tudatta az igazgató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük