Átadták az egykori ajkai kriptongyár részben felújított épületét

Átadták az egykori ajkai kriptongyár részben felújított épületét

Projektinformációk:

  • A projekt jellege: Felújítás, fejlesztés
  • Stádium: Átadva
  • Épülettípus: Kulturális
  • Projekt: Egykori kriptongyár
  • Közreműködők: Önkormányzat
  • Támogatás, program: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF), 300 millió forint, TOP-pályázat
  • Helyszín: Ajka

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az eseményen a gyárépületet a magyar ipartörténet és művészettörténet kiemelkedő emlékének nevezte, amely kései elismerését adja Bródy Imrének – a kriptongázas villanylámpa kifejlesztőjének -, akinek sokat köszönhet a magyar ipar és Magyarország.
A miniszter úgy fogalmazott: a beruházás Ajkára és környékére is ráirányíthatja Európa figyelmét.

Schwartz Béla (Közösen Ajkáért Egyesület), Ajka polgármestere felidézte, hogy amikor az 1930-as években megalapították az ajkai kriptongyárat, nagy perspektíva előtt állt, de a második világháború megakadályozta fejlődését.

Az egykori kriptongyár épületének felújítása akkor merült fel, amikor Ajka is tagja lett az EKF programnak. A háromszintes épület felújításának első ütemére 300 millió forintot nyert el a Veszprém vármegyei város – mondta a polgármester. Jelezte: egyelőre csak az épület harmada újult meg, a további fejlesztés egy 500 millió forintos, már elnyert TOP-pályázatból folytatódhat.

Az épületben számos, az EKF-programhoz kapcsolódó rendezvényt tartanak majd, mások mellett felhívják a figyelmet olyan régi szakmákra – üveggyártás, timföldgyártás, alumíniumkohászat – amelyek a várost és a környéket jellemezték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük