Jól haladnak a Civaqua-program első ütemének kivitelezési munkái:

Jól haladnak a Civaqua-program első ütemének kivitelezési munkái:

Jól haladnak a Civaqua-program első ütemének kivitelezési munkái: a 15 kilométeres vezetékrendszer kiépítéséből már csak 600 méter van hátra, és a Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül eljut Debrecenbe, a Tócó-patak forrásvidékére – közölte a város polgármestere sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) a beruházás „szívének” nevezett, Balmazújváros térségében lévő szivattyútelep építési munkálatainak megtekintésekor emlékeztetett arra, hogy a beruházással csaknem fél évszázados tervek válnak valóra: a Civaqua-program olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését.

A polgármester kiemelte: a szivattyútelep-fejlesztést úgy oldották meg, hogy az ki tudja szolgálni a program második és harmadik ütemének beruházásait, amikor a Tisza vize eljut a Debrecentől keletre lévő erdős pusztákra, illetve az északkeleti mezőgazdasági területekre.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Civaqua-program első üteme a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 15,748 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatásból valósul meg.

A mostani projektben folytatódik a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából biztosító hajdúsági többcélú vízgazdálkodási rendszer szivattyútelep-felújítása egy új szivattyú beépítésével, valamint az ahhoz kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával.

A vízügyi szakemberek szerint a beruházás legnagyobb kihívása, hogy a Keleti-főcsatorna és a Bodaszőlő térségében megépülő, háromezer köbméteres kiegyenlítő tározó között 63 méter a szintkülönbség. Ez azt jelenti, hogy az új szivattyúnak a csaknem 15 kilométeres szakaszon magasabbra kell felemelni a vizet, mint amilyen magas a debreceni Református Nagytemplom tornya – hangzott el a tájékoztatón.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, a beruházással jelentős vízfelületet alakítanak ki a józsai városrészben, ami a véderdő-telepítéssel jelentősen hozzájárul a térségben élők életminőségének javulásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük