A máriakéméndi kegyhely története az 1740-es évekre nyúlik vissza

A máriakéméndi kegyhely története az 1740-es évekre nyúlik vissza

A máriakéméndi kegyhely története az 1740-es évekre nyúlik vissza

Projektinformációk:

  • A projekt jellege: Felújítás
  • Stádium: Átadva
  • Épülettípus: Egyházi, vallási
  • Projekt: Nagyboldogasszony-kegytemplom
  • Közreműködők: Miniszterelnökség, Pécsi Egyházmegye
  • Támogatás, program: Kormányzati
  • Helyszín: Máriakémén

A 270 éve épült máriakéméndi temlom és a mellette álló rendház felújításáról szólva Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a fejlesztések csaknem százmillió forintból valósultak meg annak köszönhetően, hogy a helyi országgyűlési képviselő, az önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat jól tudott együttműködni a kormányzattal, amely három ütemben is támogatta a beruházásokat.

A templom az elmúlt két esztendőben folyamatos megújuláson ment át a kormány támogatásával, illetve adományok, pályázatok és a német nemzetiségi önkormányzat segítségével.

Az épület ez idő alatt új cserépfedést és ablakokat kapott, teljes körű külső felújításon esett át, továbbá a templom mellett álló, jelenleg zarándokszállásként működő barokk kolostor és a közeli park is megújult.

A máriakéméndi kegyhely története az 1740-es évekre nyúlik vissza, amikor „öt kislánynak megjelent ezen a helyen a Boldogságos Szűz Mária”, majd ugyanitt „számos csodás gyógyulás és imameghallgatás történt”. Egy középkori templom helyén 1753-ra épült fel a ma is álló barokk stílusú templom, mely sok évtizeden át főként a német nemzetiségű baranyai és tolnai hívek búcsújáróhelye volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük