A 64 ezer négyzetméteres raktár-komplexumba 2024 utolsó negyedévétől várják a bérlőket

A 64 ezer négyzetméteres raktár-komplexumba 2024 utolsó negyedévétől várják a bérlőket

Projektinformációk:

  • A projekt jellege: Új építés
  • Stádium: Megvalósítás
  • Épülettípus: Ipari, logisztikai
  • Projekt: Panattoni Park Budapest – Gyál
  • Közreműködők: Panattoni
  • Helyszín: Gyál

Két ütemben, 64 ezer négyzetméteren épít raktárközpontot Gyálon a Panattoni, Európa vezető ipariingatlan-fejlesztője. Az építkezés idén megkezdődik, a tervezett átadás pedig 2024 utolsó negyedévében várható. A park az M0/M5 autópályák csomópontjában, Budapest belvárosától 18 km-re található.

Az egy épületből álló Panattoni Park Budapest – Gyál raktárkomplexum egyik vonzó tulajdonsága, hogy mindössze 18 km-re található a Belvárostól és 17 km-re a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtértől, és az M0 körgyűrűn keresztül Magyarország összes autópályája gyorsan elérhető.

A másik vonzerőt az jelentheti, hogy a projekt várhatóan megszerzi a BREEAM „Excellent” tanúsítványt, azaz megfelel a legmagasabb fokú fenntarthatósági elvárásoknak. A Panattoni piacvezető Európában, ahol eddig több mint 9 millió négyzetméter, tanúsítottan fenntartható területet adott át. A vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy 2025-re minden új fejlesztése nettó nulla üzemeltetési szén-dioxid kibocsátású legyen. Ebbe a vállalásba beletartozik a gyáli projekt is.

A fenntarthatóság már az építkezés során szerepet kap: úgy optimalizálják a föld kitermelést és töltést – mintegy 103 ezer m3 földről van szó -, hogy minimalizálják a ki- és beszállítást, csökkentve az ezzel járó károsanyag kibocsátást. Az épület déli homlokzatán futó növényeket telepítenek. A belső részen nagy ablakokat helyeznek el és intelligens energiagazdálkodási rendszereket (áram, víz) vezet be a fejlesztő, a telek 50 százalékán pedig fákat és cserjéket ültetnek, közöttük vadvirágos füvesítési megoldással. A komplexum zöldterülete mintegy 34.000 m2 lesz, kifejezett cél a biológiai sokféleség elérése, az ökoszisztéma védelme. A közlekedésben is preferálják a zöld megoldásokat, az elektromos járműtöltő állomások mellett kerékpár tárolók is helyet kapnak.

A raktárépület belmagassága 12 méter lesz, 50 kN/nm padlóterheléssel és 800 négyzetméterenként egy dokkolóval. A gyáli komplexumban a legkisebb bérelhető egység 3000 m2 lesz. A fejlesztő a bérlők igényei szerint alakítja majd ki az egyes egységeket, az épület alkalmas raktározási és gyártási funkciók kiszolgálására is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük