A Néprajzi Múzeum többszörös díjnyertes épületét mutatja be az idei Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonja

A Néprajzi Múzeum többszörös díjnyertes épületét mutatja be az idei Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonja

a Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonja a Néprajzi Múzeum mellett az idén 10 éves Liget Budapest Projekt eddigi eredményeit, és a közeljövőben megvalósuló elemeit, köztük az Új Nemzeti Galéria tervezett épületét is bemutatja például a Városliget makettje mellett videók és digitális információk segítségével.

A Néprajzi Múzeum többszörös díjnyertes épületét mutatja be az idei Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonja, amely szombattól látogatható az immár 18. alkalommal megrendezett nemzetközi kiállításon – közölte a Városliget Zrt. az MTI-vel pénteken.

A Néprajzi Múzeum többszörös díjnyertes épülete és azt megvalósító Liget Budapest projekt a világ egyik legrangosabb kulturális eseménye, a Velencei Építészeti Biennále szakmai megnyitóján mutatkozott csütörtökön a világ minden tájáról érkezett szakemberek előtt – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A november 26-ig nyitva tartó Reziduum – The Frequency of Architecture című magyar tárlat egy hang-, tér- és fényinstalláció, amely a kulturális emlékezet megjelenéseinek bemutatására tesz kísérletet különféle kulturális rétegeken keresztül: a régmúlt használati tárgyaitól az új épületen és annak urbanisztikai kontextusán át a kortárs zenéig – áll a közleményben.
A tájékoztató idézi Gyorgyevics Benedeket, a Városliget Zrt. vezérigazgatóját, aki szerint a Néprajzi Múzeum Európa egyik legmodernebb múzeumi épülete, kiállító- és közönségforgalmi terei, fokozatosan megnyíló kiállításai és különleges műszaki megoldásai világszínvonalúak. „A sokrétű magyar innováció egyik legfontosabb eredménye, amelyet most büszkén mutathatunk be az építész társadalom egyik legfontosabb nemzetközi találkozóhelyén, a Velencei Biennálén” – hangsúlyozta Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy Liget Budapest projekt részeként létrejött épület tervezésére 2016-ban meghirdetett meghívásos nemzetközi pályázatot a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve nyerte meg. Az épület már az eredményhirdetést követően magára irányítottaa nemzetközi építész- és ingatlanszakma figyelmét, a szaksajtó a kontinens egyik legizgalmasabb új kortárs múzeumépületeként követte megvalósulását – írták a közleményben.

Az épület több rangos nemzetközi elismerésben részesült: a londoni International Property Awardson már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották, és a Best Architecture fődíjjal is kitüntették.
Elnyerte az Archello építészeti magazin 2022 legjobb projektje elismerését, kulturális építészet kategóriában bizonyult a legjobbnak a svájci BLT Design Awardson és a rangos kínai IDEA-TOPS megmérettetésén, illetve a German Design Awardson is begyűjtötte a zsűri kiemelt elismerését.

A tájékoztató szerint a Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonja a Néprajzi Múzeum mellett az idén 10 éves Liget Budapest Projekt eddigi eredményeit, és a közeljövőben megvalósuló elemeit, köztük az Új Nemzeti Galéria tervezett épületét is bemutatja például a Városliget makettje mellett videók és digitális információk segítségével.

A Liget Projekt kulturális örökségünk élő megőrzésének és a 21. század nyelvén való sokrétű bemutatásának nemzetközileg is kiemelkedő példája – idézi a tájékoztató Baán Lászlót, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosát, aki szerint a Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország.

Baán László felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még hátra van a legnagyobb és legfontosabb fejlesztés, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése. Ez az új múzeum hozzájárulhat ahhoz, hogy a megújult Városliget felkerüljön Európa kulturális térképére – tette hozzá a kormánybiztos.
„Csak akkor lesz nemzetközi hírű és rangú bármely újonnan tervezett kulturális negyed, ha van benne legalább egy kortárs építésű, kiváló kvalitású művészeti múzeum” – mutatott rá Baán László, kiemelve, ha a nemzetközi gazdasági feltételrendszer normalizálódik, akkor 2024-25-ben megindulhat az Új Nemzeti Galéria megépítése.

  • A 18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále a nagyközönség számára 2023. május 20-tól november 26-ig látogatható.
  • Nemzeti biztos: Fabényi Julia
  • Kurátor: Kondor-Szilágyi Mária
  • Kiállítók: Ferencz Marcel építész, Mátrai Péter építész-zeneszerző, Z. Halmágyi Judit építész, Haász Ferenc fénytervező
  • Szervező: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
  • Helyszín: Magyar Pavilon, Giardini
  • Microsite:reziduum.ludwigmuseum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük