A házat Landauer Ferenc József építtette az 1800-as évek végén nyári rezidencia gyanánt, 1898-ban pedig átépítették azt: az épület homlokzata és belső terei Alpár Ignác és Pucher István építészek keze munkáját dicsérik.

A házat Landauer Ferenc József építtette az 1800-as évek végén nyári rezidencia gyanánt, 1898-ban pedig átépítették azt: az épület homlokzata és belső terei Alpár Ignác és Pucher István építészek keze munkáját dicsérik.

Júniusban nyitja meg kapuit a Hungarian Art & Business (HAB), amely új, művészeti központként a magyar kortárs művészet támogatását célozza

Projektinformációk:

  • A projekt jellege: Felújítás
  • Stádium: Megvalósítás
  • Épülettípus: Kulturális
  • Projekt:: Hungarian Art & Business (HAB)
  • Közreműködők: MBH Bank Művészeti Alapítvány,
  • Helyszín: Budapest VI.

Júniusban nyitja meg kapuit a Hungarian Art & Business (HAB), amely új, művészeti központként a magyar kortárs művészet támogatását célozza.

A HAB első, június elején nyíló időszaki kiállítását az MBH Bank Művészeti Alapítvány műgyűjteményének a 19. és a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő műalkotásaiból rendezik. A kollekció számos eleme művészettörténeti jelentőséggel bír – áll a közleményben. A nyitókiállításra olyan jeles művészek alkotásaiból válogattak, mint Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan és Szőnyi István.

Vékony Déliát, a HAB művészeti igazgatóját idézik, aki a nyitókiállítás kapcsán kiemelte, hogy az alapítványi gyűjteményt kortárs darabokkal tervezik bővíteni, valamint a kollekció köré múzeumpedagógiai, művészeti foglalkozásokat és közéleti programokat fognak szervezni.
A közleményben az intézmény kiemeli, hogy a HAB célja olyan kulturális és társadalmi találkozóhely létrehozása, amely a látogatókat nemcsak a művészettel, hanem egymással is képes összekapcsolni, ösztönözve a művészeti fókuszú párbeszéd megteremtését. Az intézmény rendszeres időszaki kortárs kiállításoknak ad majd otthont.

A HAB tevékenységének másik kiemelt pillére a művészek támogatása, ehhez a központ egyedi grafikai és alkotóműhelyeket biztosít, valamint ösztöndíj- és rezidenciaprogramot is létrehoz. Utóbbi keretében a művészeknek lehetőségük lesz beköltözni a HAB épületébe, ahol koncentráltan kísérletezhetnek a ház által biztosított eszközpark segítségével. A hiánypótló grafikai műhely kialakításával a HAB célja, hogy elősegítse a klasszikus sokszorosítótechnikák kortárs alkalmazását és népszerűsítését.

Mint írják, a művészeti központ Budapesten, a Világörökség részeként védett Andrássy úti klasszicista palotasor egyik legszebb épületében kap helyet. A jelenleg az MBH Bank Művészeti Alapítvány gondozásában álló ház az 1800-as évek végén épült. Az épületet teljesen felújítják, a koncepció alapján a belső tereket tágas könnyedség, lágyság, irizáló felületek jellemzik majd, amelyek egyúttal az elnevezésben is szereplő hab-képzetre utalnak – áll a közleményben.

Tevékenységnek a Világörökség részeként védett Andrássy úti klasszicista palotasor egyik legszebb épülete ad otthont. A házat Landauer Ferenc József építtette az 1800-as évek végén nyári rezidencia gyanánt, 1898-ban pedig átépítették azt: az épület homlokzata és belső terei Alpár Ignác és Pucher István építészek keze munkáját dicsérik.
Az eklektikus-neoreneszánsz stílusú házban több tulajdonos és számtalan látogató fordult meg az elmúlt több mint 120 év során. A gazdag múlttal rendelkező épület jelenleg az MKB Bank Művészeti Alapítvány gondozásában áll, hogy a magyar kortárs művészeti szcena otthonaként szolgálhasson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük