Ajka, Kriptongyár, Közösségi tervezés

Ajka, Kriptongyár, Közösségi tervezés

Közösségi tervezés keretében gondolkodtak együtt a világ első Kriptongyárában építészek, fotósok, zenei rendezvények, fotós táborok szervezői, a New European Bauhaus program nemzetközi szakértője június elsején a Csingervölgy Nonprofit Kft. szervezésében.

Varga Andrea ügyvezető elmondta, hogy a tervek szerint multikulturális élményközpontként működő épület további részeinek megújítására is kaptak támogatást. A munkálatokat még ősszel szeretnék elkezdeni. A közösségi tervezés keretében a tervező, Fonyódi Marianna és Herczeg László a helyszíni bejárás során kérik és meghallgatják azoknak a szakembereknek a véleményét, ötleteit, kéréseit, akik oda programokat szerveznek. Így biztos, hogy olyan épület alakul ki, amely a helyiek és a használók igényeinek megfelelő.

A pályázatban meghatározott céllal összhangban, a rendelkezésre álló anyagi források keretén belül. Mível az Európa Kulturális Fővárosa programban részt vevő kulturális központban sokféle program, rendezvény helyet kap, ezért sokféle igénynek kell megfelelnie egyidejűleg. A fotósok táborokat és workshopokat szeretnének rendezni. Náluk alapvető a megvilágítás. Felmerült a zenekarok részéről, hogy az épületben kisebb létszámú közönségnek, az udvaron nagy koncertet tartanának, illetve videoklipeket szeretnének forgani az indusztriális térben. Nekik a feltétel, hogy elférjenek az eszközeik, legyen hangosítás.

A képzőművészek a művészeti ágak megfelelő kiállítási lehetőségre vágynak. A hatalmas, több szintes épület konferenciáknak, nagyobb létszámú családi rendezvényeknek, fogadásoknak is helyet biztosíthat, ekkor a kiszolgáló helyiségeknek a megfelelő arányban rendelkezésre kell állniuk. Ajka dínó lelőhelyhez közel fekszik, így az épületbe tervezett digitális élményközpontban dínó hologramok és virtuális játékok is helyet kapnak majd, az ehhez szükséges technikai eszközöket is helyezik majd el.

Sok szó esett még a látogatók biztonságáról, a tűzbiztos nyílászárókról, az energiahatékony fűtési megoldásokról. A szakemberek a közbeszerzés kiírása előtti rövid időben a javaslatokat beépítik a tervekbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük