Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái?

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái?

2022. október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm az egyedi filmes megoldásokat kínáló Animatiqua Stúdió alkotása, az Eltűnt Budapest című, jól ismert háromrészes animációs kis-film folytatása, egyben a kreatív stúdió tervezett kupolatrilógiájának első része. Az önerő-ből megvalósított rövidfilmben a főváros eltűnt kupolái kockáról kockára alakulnak át mozgóképpé archaikus fotók segítségével, elősorban a Fortepan gyűjteményéből. Többről van szó, mint múltidéző filmről – egyik különlegessége, hogy építészeti örökségeinket egy egyedi, kevertfilmes technikával, a modern és régi filmes módszerek ötvözésével keltik életre. A rövidfilm nem csupán letűnt idők szép emléke, célja a második világháború és a szocializmus városépítészetre gyakorolt pusztításának vizuális rehabilitációja, valamint a budapesti polgárok mindennapjainak bemutatása egyfajta időutazásként.

A premiervetítést követően Kondacs András filmrendező, a projekt alkotója beszélgetett az esemény díszvendégével, Sólymos Sándorral, többek között városépítészetről, az egy-kori épületek, valamint kupolák jelenéről és jövőjéről. „Unokáink sem fogják látni…” – Ráday Mihály, egykori városvédő szavaival nyitották meg a filmvetítés utáni beszélgetést, egyben emléket állítva a 2021-ben elhunyt rendező munkásságának. Az eseményen egyet-értés volt abban, hogy városlátvány szempontjából fantasztikus értékek vesztek el, ame-lyek életre keltése, épített örökségünk gondozása fontos feladatunk. Az épített örökség, amit megörököltünk, gondozásra érdemes, mert ha nem tesszük, nemhogy unokáink, de gyerekeink sem láthatják meg.

Misztikum a város felett

A kisfilm arra is igyekszik rácáfolni, hogy a nagy budapesti kupolakor funkciómentes, üres díszek időszaka lett volna, hiszen épp ezek az elemek adják egy város hangulatát, építé-szeti értékeinek egy jelentős részét. Az első világháborút követően drasztikus változások történtek az építészet terén is, a második világháború bombázásai nem kímélték Budapest díszes épületeit. Ezt követően a szocialista építészet tetődíszmentesítő programja pedig mindent megpróbált eltüntetni, aminek „csupán” díszítő funkciója volt. E két korszak súlyos károkat okozott Budapest látképében, és a kupolák a legfőbb áldozatok listáján szerepelnek.

A film elkészítése a kreatív csapat körülbelül fél évét tette ki, valamint alapos kutató- és terepmunka áll mögötte. A végeredményként bemutatott 30 képet különleges technikával keltették életre, sok épületet például újra befotóztak, valamint a képeken szereplő épüle-tek közül a legtöbbet egy új képalkotási technológia segítségével 3D-ben is „megépítet-tek”.

„Ez a folyamat más, mint egy forgatás – a válogatást követően rétegekre bontjuk a kiválasz-tott képeket, majd animáljuk, megmozgatjuk a kiemelt elemeket. Az egyedi technológiával, amit alkalmazunk, 3D-s »testet« adunk bizonyos épületeknek, retusálunk vagy éppen roncsolunk, hogy egy archaikus miliőt hozzunk létre. Így a nézőnek olyan érzése van, mintha viszszautazna a múlt század elejére. Igazi szerelemprojekt ez, szívügyünk a műemlékvédelem, és mivel annyi ikonikus kupola tűnt el a budapesti látványból, mi szeretnénk az általunk is-mert eszközökkel újra életre kelteni őket” – mondta el Kondacs András, a film rendezője.

Az Animatiqua Stúdió egy egész estés, Budapest utcáit életre keltő dokumentum-film előkészületeit is megkezdte. A városkép a történelem sok pontján csorbult, a projekt célja, hogy a régi Budapestet egy nagyfilmben is újra bejárhassuk, közösen felfedezzük, milyen ikonikus csomópontok, a városképet erősen meghatározó épületek tűntek el. „Budapest a II. világháború előtt szebb volt, mint napjainkban. A tervezett dokumentumfilmben szeretnénk megeleveníteni egy olyan historizáló Budapestet, ahol az elpusztított épületeket és épületdíszeket visszaadhatjuk a jelenkornak.” – tette hozzá Kondacs András. A projekt indulása a támogatói háttér véglegesedésével kezdődhet meg.

Képek forrása: Animatiqua Stúdió / Fortepan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük