Európai mércével is jelentős hőszivattyú-innovációs kapacitás Békéscsabán

Európai mércével is jelentős hőszivattyú-innovációs kapacitás Békéscsabán

A földhővel fűt, hűt és hasznosítja a hulladék termálhőt a kimagasló hatásfokú magyar hőszivattyú-innováció, melynek népszerűsítésére kötött stratégiai megállapodást a gyártó, a Geowatt Kft. és a Polar Klíma. A két békéscsabai vállalkozás együttműködésével hazai viszonylatban egyedülálló, de Európában is jelentős hőszivattyú-innovációs kapacitás jött létre.

Az együttműködés célja az innovációk országos népszerűsítése, az erőforrások és a szakértelem megosztása, és új innovációk kifejlesztése. Az együttműködés első ütemében a Geowatt Kft. földhőszivattyú és hulladéktermálhő-szivattyú innovációinak országos népszerűsítése szerepel, Polar – powered by Vaporline márkanéven.

A magyar fejlesztésű földhőszivattyú előnye a kimagasló hűtési és fűtési hatásfok, a szinte zajtalan működés, valamint az integrálhatóság az intelligens otthoni és központi épületfelügyeleti rendszerekbe. A technológia széleskörűen alkalmazható családi házak, lakótelepek, kereskedelmi épületek, sportlétesítmények hűtésére és fűtésére.

A hulladéktermálhő-szivattyú hatékony megoldást nyújt a hulladék termálvizek hasznosítására azáltal, hogy a fűtési rendszerből elfolyó 30–50 °C hőmérsékletű termálvizet nagy hatékonysággal melegíti vissza 70–80 °C fűtési hőmérsékletre. Ezáltal jelentősen bővíthető a távfűtés hatékonysága, a fűtött épületek száma. A technológia alkalmas magas hőfokigényű kórházak, mosodák, éttermek használatimelegvíz-ellátására, valamint ipari rendszerekben épület- és technológiai hűtés és fűtés céljára.

„Az együttműködés a hazai energiakrízis kihívásaira adott válaszként is értékelhető. További terveink között szerepel a külföldi piacokra lépés és új innovációk kifejlesztése. Bízunk benne, hogy növelni tudjuk a magyar gyártású hőszivattyúk piaci részesedését. Nemcsak itthon, hanem a külföldi piacokon is” – jelentette ki Medgyesi Tamás, a Polar Klíma ügyvezetője a további tervekről.

A Geowatt Kft. hazánk egyetlen, saját tervező- és gyártókapacitással rendelkező hőszivattyúgyártója. Közel 20 éve foglalkozik hőszivattyúk tervezésével és kivitelezésével, az utóbbi 10 évben pedig fejlesztéssel és gyártással. A vállalkozás 1991-ben alakult családi vállalkozásként, jelenleg négy főt foglalkoztat. 2021-es évi forgalma 140 millió forint volt.

A Polar Klíma egy magyar márka, a komfortklimatizálás egyik legjelentősebb hazai szereplője. A márkát mérnök-kivitelezői tapasztalataira 2015-ben hozta létre a Cool-Airconditional Kft. A Cool-Airconditional Kft. 1994-ben alakult. A vállalatcsoport jelenleg 96 főt foglalkoztat békéscsabai és budapesti telephelyein, kereskedelmi partnereinek száma meghaladja a nyolcszázat, 2022. évi forgalma pedig 17 milliárd forint volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük