Átadták Nyíregyházán a Xanga Seria Kft. új, kétszáz férőhelyes munkásszállóját

Átadták Nyíregyházán a Xanga Seria Kft. új, kétszáz férőhelyes munkásszállóját

Projektinformációk:

  • A projekt jellege: Új építés
  • Stádium: Átadva
  • Épülettípus: Vendéglátás
  • Projekt: Munkásszálló, Xanga Seria Kft.
  • Támogatás, program: Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt „Munkásszállások kialakítása” , állami támogatás
  • Bekerülés: kb. 1,5 milliárd forint
  • Közreműködők: Gazdaságfejlesztési Minisztérium, Dryvit Profil Kft.
  • Helyszín: Nyíregyháza

Átadták Nyíregyházán a Xanga Seria Kft. új, kétszáz férőhelyes munkásszállóját, amely másfél milliárd forintból, mintegy 50 százalékos magyar állami támogatással épült meg.

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: 2017-től kezdődően indultak munkásszállók építését elősegítő programok. Hat év alatt hatvanegy szálló megépítése vált lehetővé, ezzel nagyságrendileg mintegy 8500 férőhely jön létre Magyarországon.

Az államtitkár azt mondta, jelenleg is vannak folyamatban hasonló beruházások összesen mintegy 24 milliárd forint értékben.
A nyíregyházi az országban a huszonnyolcadik, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig a negyedik munkásszálló, és további kettő vár átadásra a következő időszakban – ismertette, hozzátéve, hogy a vármegyében megvalósuló hat projekt összesen több mint nyolcszáz férőhelyet biztosít majd.
Erre azért van szükség, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van elérhető munkaerő, és az elmúlt néhány évben megvalósították azt, hogy a beruházások olyan térségekbe érkezzenek, „ahol a munkás kéz rendelkezésre áll” – mondta Czomba Sándor.
Kiemelte: a kormányzat szinte hetente jelent be a keleti régióba érkező beruházásokat, ezért Nyíregyházának is fel kell készülnie arra, hogy a legnagyobb kihívás a következő időszakban a megfelelő humán erőforrás megtalálása lesz. Szükség lesz a mobilitási problémák enyhítésére, olyan szálláslehetőségek biztosításával mint a Nyíregyházán átadott munkásszálló, hiszen lesznek olyanok munkavállalók is akik nagyobb távolságból érkeznek a különböző munkahelyekre – jegyezte meg.
Czomba Sándor jelezte: a magyar kormány gondolkodik a következő időszakban is kissé átalakított, modernizált újabb projekt indításában, és amennyiben anyagi forrásaik lehetővé teszik, ezt meg is fogják tenni.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármester köszöntőjében elmondta, 2019-ben elindítottak egy gazdaságfejlesztési programot, melynek célja, hogy a város akkor 130 hektáros ipari parkjához további 640 hektárt vásároljanak. Hozzátette, ebből 550 hektár már megvettek, 100 hektárt pedig eladtak. A program lényege, hogy a városban színvonalas új munkahelyek jöjjenek létre, mert szeretnének minden nyíregyházi munkavállalónak, kiemelten a fiataloknak lehetőséget biztosítani – jelentette ki a polgármester.

Arra is kitért, hogy az eladott 100 hektárra két befektetőjük van: a dél-koreai W-Scope, amely 1200 és a német Boysen 400 új munkahelyet fog megnyitni 2025-től. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat számára a lakhatás is kiemelt feladat, ezért 2018-ban elindították a Nyíregyháza hazavár programot, amelyben a kormány támogatása mellett,az önkormányzat további segítséget nyújt az első lakáshoz jutó fiatal házasoknak.

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta, a társaság tevékenysége két évtizedig elsősorban Debrecenre fókuszált, azonban az elmúlt években a nyíregyházi önkormányzattal való jó kapcsolatuk miatt a befektetési célterületek nyíregyházi kibővítése mellett döntöttek.

Kiemelte, a jövő befektetéseihez szükséges pénzügyi források hosszútávú biztosítása érdekében 2019-ben a Xanga csoport az MFB Invest Zrt.-vel és Nyíregyháza Önkormányzatával közösen létrehozta a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alapot, amely – kapcsolódva a vármegyeszékhely gazdaságfejlesztési stratégiájához – több jelentős beruházást készít majd elő és hajt végre, támogatva a városban a munkahelyteremtést, a nemzetközi magas hozzáadott értéket előállító cégek betelepülését, gyorsítva a technológiai transzfer folyamatokat.

Fejlesztéseik első projektje a kedden átadott munkásszálló, amelyben minden szoba saját fürdőszobával, televízióval, klímával és hűtővel rendelkezik – mondta a vezérigazgató. Hozzátette, a fejlesztésnél fontos szempont volt a környezettudatosság, ezért az épület hűtését és fűtését hőszivattyús rendszer biztosítja.
Az épület kivitelezője a Dryvit Profil Kft. volt, a projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt „Munkásszállások kialakítása” elnevezésű központi munkaerőpiaci program keretében támogatásban részesült és annak segítségével valósult meg – ismertette a vezérigazgató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük