A Dürer Park-fejlesztés új városképet teremt Zuglóban

A Dürer Park-fejlesztés új városképet teremt Zuglóban

Szerkezetkész lett a Városliget szomszédságában zajló Dürer Park-beruházás második irodaháza, amely a Dürer Befektetési Kft. beruházásának keretében az ingatlanfejlesztő Property Markettel és a generálkivitelező Market Építő Zrt.-vel együttműködve valósul meg – ebből az alkalomból pedig felkerült rá a bokréta.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Városliget mellett található Dürer Park-fejlesztés: mostanra a második irodaépület is elérte legmagasabb pontját; a projekt végén – 2024. utolsó negyedévében – a felszín alatti garázsszintekkel együtt mintegy 34.000 m2 bruttó (16.200 m2 nettó) irodaterület több mint 1.150 dolgozó részére biztosít majd munkakörnyezetet összesen hat szinten.

A koncepcióterveket és az épület külső megjelenését a milánói Lissoni & Partners Stúdió, míg a belső területek tervezését és a szakági terveket a Lean Tech Mérnökiroda Kft. jegyzi. Az irodaház építése a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében valósul meg többek között olyan alvállalkozók bevonásával mint a Bauer Magyarország, aki a mélyépítési munkákért volt felelős, a Vilati Szerelő Zrt., aki az erősáramú szereléseket készíti, a Moratus Szerkezetépítő Kft., aki a szerkezetépítést végezte vagy a Valép Padló Kft., aki az aljzatbetont készíti a projekten. A műszaki projektmenedzseri feladatokat a Spányi Partners Zrt., a műszaki ellenőri feladatokat a Buildea Kft. végzi. A telken kívüli infrastruktúra-fejlesztés a Főmterv Zrt. tervezésében és a Colas Hungaria kivitelezésében készül.

A helyszínen a meglévő épületek bontása 2021 márciusában kezdődött meg több ütemben, majd a mélyépítési munkák 2022 márciusában indultak el, a szerkezetépítési munkálatoknak pedig 2022. augusztusában látott neki a kivitelező. Az épület már a mostani állapotában teljes egészében ki van adva, így a bérlői igényeknek megfelelően kerül beépítésre.

A projekt meglehetősen komplex munkafolyamatokat foglal magába: a bontástól kezdve tartalmazza a mélyalapozást, a földmunkákat, a szerkezeti megerősítéseket, a teljes gépészeti és erősáramú rendszer és a biztonságtechnika kiépítését. Ezen kívül a kivitelező felújítja a régi épület megmaradt részeit és homlokzatát, valamint rekonstrukciós munkálatokat végez a benne lévő kápolnában. A feladatok magukba foglalják a Dürer első irodaházával közös liget kertészeti munkáit is, a több, mint 5.000 négyzetméteres, kétszintes mélygarázsban pedig 161 darab parkolóhelyet alakítanak ki.

A szerkezetkész állapotig hosszú út vezetett, számos nagy volumenű munka valósult meg ez idő alatt:

  • • 25.000 köbméternyi földet mozgattak meg a földmunkák során,
  • • 350 darab jetoszlopot fúrtak be a régi épület alaperősítésére,
  • • 3.000 tonna betonacél került be az épületbe,
  • • 19.000 köbméter betont dolgoztak be,
  • • csúcsidőszakban 280 fő dolgozott a projekten.

Számos kihívással kell szembenézni a projekten

A szerkezetépítés során a rövid határidő mellett kihívást jelentett a kivitelezők számára, hogy a régi épületrészen három, egymáshoz közeli pozíciókban ki kellett bontani a meglévő szerkezeti egységeket a harmadik emelettől egészen a pinceszintig. Ennek a kivitelezési technológiája, valamint időbeli és térbeli organizációja hosszas egyeztetéseket igényelt, hogy a megmaradó épületrész állékony maradjon. A szerkezetépítés során kiemelt figyelmet kellett fordítani a kápolnatér megóvására is.

A munkálatok folyamán a régi és új épület kivitelezése párhuzamosan történt, folyamatosan figyelemmel kellett követni a résfalas munkatérhatárolással épített új épületrész és a meglévő, tégla falazatú „jet grouting” technológiával megerősített régi épület mozgásait. A kivitelezés során az organizációs terület is korlátozva volt, két oldalról közforgalmú utcákkal, a harmadik oldalon pedig egy fákkal teli ligettel, így precíz szervezést igényelt az organizációs folyamatok lebonyolítása. A belső udvar teljes lefedését biztosító üvegtető acélszerkezeteinek összeszereléséhez extrém méretű, 450 tonnás autódarut kellett a helyszínre szállítani.

Régi és új találkozása

A Dürer II. irodaépületében ötvöződik az 1893-ban átadott régi épület a jelenleg hozzáépítésre kerülő modern résszel. Az épület zárt keretet formáz egy fedett középudvarral, a meglévő épületrész „L” alakú tömegét kiegészítve. Az 1893-ban épült kápolna a rendelkezésre álló adatok alapján az eredetihez hasonló módon felújításra kerül, mely az épületegyüttes szerves részét képezi.

A régi épület belmagasságát hűen követi az új épületrész belső kialakítása is. Az irodaház felsőbb szintjeiről pazar kilátás nyílik a Városligetre és a budai hegyekre.

A Dürer Park-fejlesztés új városképet teremt Zuglóban

A teljes beruházás keretében összesen 207 újgenerációs lakás és közel 41.000 négyzetméternyi nettó irodaterület jön létre. Az évek óta rendkívül leromlott állapotú épületek helyén két iroda- és három lakóépület készül el a mintegy 3,7 hektáros fejlesztés részeként.

A Dürer Park a környék első vegyes funkciójú, a kor igényeinek megfelelő iroda- és lakásfejlesztése, amelynek eredményeként a korábbi, használaton kívüli épületek helyén egy új, modern, zöldfelületekkel kiegészített tömb alakul ki. A fejlesztésnek köszönhetően megújul a zöldterület, valamint új szolgáltatásokkal is bővül a térség, ami által a környező ingatlanok értéke is növekedni fog. A Városliget szomszédságából eltűnik az elhanyagolt, a zuglói villanegyedhez nem méltó épületcsoport, aminek helyét egy korszerű épületegyüttes veszi át, mélygarázsokkal.

A Dürer Park-beruházás keretében nem csak fenntartható megoldásokkal készülő irodák és lakások lesznek, de a zöldtetőkön több szinten intenzív zöldfelületek kapnak helyet, illetve a házak között összesen közel 11.000 négyzetméter zöldterület kerül kialakításra.

A mélygarázsokban összesen közel 1.000 autó fér majd el, 15 db elektromos autó töltővel, valamint 627 db kerékpárt lehet biztonságosan tárolni.

Elérte legmagasabb pontját a Dürer Park második irodaháza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük