A Waberer’s Csoport Ecseren épülő óriás logisztikai központja

A Waberer’s Csoport Ecseren épülő óriás logisztikai központja

A második negyedév végén a teljes országos modern ipari, logisztikai állomány 4,814 millió négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén több mint 3,306 millió négyzetméter található, míg a regionális magyarországi állomány meghaladja az 1,507 millió négyzetmétert.

Április és június között a teljes bérlői kereslet a fővárosi agglomerációban 124 770 négyzetmétert tett ki, ami 10 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest. A szerződéshosszabbítások nélküli nettó kereslet 80 390 négyzetméter volt, ami éves összevetésben 22 százalékos emelkedés.

A második negyedév legnagyobb ügylete egy előbérleti szerződés volt, amely 32 000 négyzetméterre vonatkozott a VGP Park Kecskemét E épületében. A Budapest és környéki piacon szintén egy előbérleti megállapodás volt a legnagyobb volumenű: 22 770 négyzetméterre szólt a HelloParks Páty PT2-es csarnokában.

Az előbérletek aránya elérte a teljes kereslet 41 százalékát, ezt a szerződésmegújítások követték 36 százalékkal, majd az új szerződések 21 százalékkal, míg a bővülések a teljes kereslet 2 százalékát adták.

Az üresedési ráta 2023 második negyedévének végén Budapesten 8,6 százalékon állt, ami 270 bázisponttal magasabb az előző negyedévben regisztrált adatnál, illetve 220 bázisponttal haladja meg az egy évvel korábban mért értéket. A negyedév végén 283 740 négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen. A regionális hazai spekulatív ingatlanállományban több mint 104 ezer négyzetméter üres területet rögzítettek, ami 6,9 százalékos kihasználatlanságnak felel meg. Az országos kihasználatlansági mutató 8,1 százalék.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma tagjai: a CBRE, a Colliers, a Cushman & Wakefield, az ESTON International, az iO Partners és a Robertson Hungary.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük