Az azbesztet a 20. században előszeretettel használták épületek tetőfedésére, burkolására vagy hőszigetelésére. Az 1980-as évekre azonban világszerte bebizonyították, hogy egészségkárosodást okozhat, ezért fontos cél, hogy a hazai épületekből elszállítsák a még fellelhető azbesztet. Az NHKV Zrt. pályázata ehhez nyújtott segítséget. A 2022-es pályázat keretében több mint kétezer háromszáz ingatlanról szállították el szakszerűen és térítésmentesen az egészségkárosító anyagot. A pályázatot az Energiaügyi Minisztérium támogatta a Tiszta Ország Program keretében.

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. 2022 júniusában országos azbesztmentesítési pályázatot hirdetett, amelynek célja az volt, hogy az egészségre ártalmas anyagot szakszerűen, térítésmentesen szállíttathassák el a lakosok. Támogatást igényelhettek természetes személyek, valamint társasházak, egyházi jogi személyek és lakásszövetkezetek is.

Az azbeszt a természetben is előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag. A 20. század második felében számos helyen felhasználták, többek között az építőiparban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre. Az azbeszt egészségkárosodást okoz, ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban. Épületek bontásakor törvények írják elő az azbeszttartalmú építőanyag szakszerű bontását és az azbesztmentesítést.

Az azbeszt szakszerű, ingyenes elszállítására a 2022-es pályázat keretében 2319 pályázó kapott támogatást. A legtöbb pályázat Pest vármegyéből, Fejér vármegyéből, Budapestről, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből és Győr-Moson-Sopron vármegyéből érkezett.

A pályázatot kiíró NHKV Zrt. kiemelten fontosnak tartja a környezet védelmét és az egészséges környezethez való hozzájárulást, Magyarország hulladékgazdálkodási célkitűzéseinek teljesülését. Cégünk meggyőződése, hogy a lerakott hulladék mennyiségének minimalizálása, a keletkező hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása kiemelkedő fontosságú a körforgásos gazdaságra történő átállás során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük