December 16., Kós Károly születésének napja lenne a magyar építészet napja.

December 16., Kós Károly születésének napja lenne a magyar építészet napja.

Háromnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely kedden ismét tárgyalja az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényt, amelyet a köztársasági elnök a jogszabály júliusi elfogadása után normakontrollra küldött.

Az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a napirend elfogadása után közel három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

Vita lesz a törvényalkotási bizottság módosító javaslatáról és jelentéséről, amelyet az állami építési beruházási törvényhez nyújtott be. A még júliusban elfogadott jogszabályt Novák Katalin államfő nem írta alá, hanem előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte.

A testület szerint alaptörvény-ellenes a ki nem hirdetett szabályozás, mert a jogalkotó általános felhatalmazást adott a törvénytől való eltérésre, ám nem beazonosítható, hogy pontosan mely szabályok alól, milyen feltételek mentén enged eltérést, így a miniszteri hatáskör terjedelme, korlátai nem tisztázottak, a polgárok számára nem megismerhetők, nem kiszámíthatók.

A most benyújtott módosító indítvány a törvényalkotási bizottság szerint megfelel az Alkotmánybíróság döntésének: egyes konkrétan meghatározott kötelezettségek alól adhatna mentesítést a kormány az állami beruházás egyes meghatározott szereplőinek.

Két törvényjavaslat bizottsági jelentését és összegző módosító javaslatát is megvitatja a parlament. A magyar építészet napjáról szóló határozati javaslat alapján december 16., Kós Károly születésének napja lenne a magyar építészet napja. Tárgyalják az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló előterjesztést is, amely 78 törvény módosításával az állam vállalkozásokkal szembeni, felesleges és szükségtelen intézkedéseinek leépítését célozza.

Fotó: építési hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük