ERZSÉBET-LIGETI PAVILON

ERZSÉBET-LIGETI PAVILON

Projektinformációk:

  • A projekt jellege: új építés, fejlesztés
  • Stádium: megvalósítás
  • Épülettípus: kulturális, közmű, turisztikai, egészségügyi
  • Projekt: Szarvasi Vízi Színház, ipari üzemcsarnok, könyvtár, gyermekélelmezési konyha, gyermekorvosi rendelő, fogorvosi rendelő, Erzsébet ligeti Pavilon
  • Program, támogatás: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz
  • Közreműködők: önkormányzat, Tele-Vill Trade Kft., Tömb 2002 Kft., Oros-Ház Kft.
  • Helyszín: Szarvas

Több mint 2,5 milliárd forintból valósíthat meg nyolc fejlesztést a Békés vármegyei Szarvas – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.
Idén év végéig lezárul a csapadékvíz-csatornahálózat fejlesztésének nyolcadik üteme, amelyre 269 millió forintot nyert el a 15 ezres lélekszámú település önkormányzata. Öt utcában, 6100 méteren építenek csatornát; az utcákban 25 méterenként víznyelőket alakítanak ki, és helyreállítják a bejárókat is.
A jövő év végéig kell 4700 méteren fejleszteni, építeni a kerékpárutat az Almafa utca – másodrendű védtöltés – Hármas-Körös töltés nyomvonalon. A beruházásra 300 millió forintot nyertek el; az átdolgozott tervek építési engedélyezés alatt állnak – közölték.

Ugyanez a határideje a belterületi utak fejlesztésének, amelyet 472 millió forintból valósíthatnak meg. Az összegből az Alkotmány utcát aszfalt burkolattal látják el és szélesítik 1300 méter hosszon; az utcában, a sportcsarnok előtt parkolót építenek; valamint új aszfalt burkolatot kap egy másik utca 330 méteren. E projektnél várhatóan januárban zárul a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztásával.
Szintén januárban döntik el, ki építheti a meg a Szarvasi Vízi Színház két bástyájára a tetőt, ahol páholyokat alakítanak ki. A beruházásra 221 millió forintot nyertek el, a pályázat része a színház hang- és fénytechnikájának megújítása is.

A jövő év áprilisig építhetnek új, 676 négyzetméteres ipari üzemcsarnokot 306 millió forintból. A terveket az Oros-Ház Kft. elkészítette.

2025 február végéig kell befejezni a könyvtár, a gyermekélelmezési konyha és a gyermekorvosi rendelő energetikai korszerűsítését. A hőszigetelést, a nyílászáró- és fűtéskorszerűsítést, továbbá a napelemes rendszerek telepítését tartalmazó pályázatra 448 millió forint támogatást kaptak. A közbeszerzést a hajdúböszörményi Tömb 2002 Kft. nyerte, december közepéig kell átadni a munkaterületet.
A korábbi földhivatali épület helyén 2026 év elejére kell négy fogorvosi rendelőt kialakítani bruttó 319 négyzetméteren 461 millió forintból. A kiviteli tervek elkészültek. Az udvarban 4 parkolót is építenek és a fogorvosi alapellátáshoz kapcsolódó eszközöket is vásárolnak.

Szarvas város önkormányzata elnyert 258 millió forintot zöldfelületi öntözőrendszer kialakítására is, e projektnél még az előzetes tervek átdolgozása, az engedélyeztetés zajlik – közölték.
Gondok akadtak azonban a városban egy TOP-os projekttel, amelyet idén november 30-ig kellen lezárni. Az Erzsébet ligeti Pavilon turisztikai fejlesztésére mintegy 544 millió forintot nyertek el, a beruházás készültségi foka az önkormányzat szerint 98 százalék; hiányzik az eredményes műszaki átadás-átvétel és a használatbavételi engedély. A kivitelező kiskunmajsai Tele-Vill Trade Kft. eddig a munkálatok 75 százalékáról adott számlát, csaknem 100 millió forintot követel még.

A projektnél fellépett 56 millió forintnyi költségnövekmény is, amelyre az önkormányzat többlettámogatást kért. Az önkormányzatnál jelentkeztek alvállalkozók is, akiket nem fizetett még ki a kivitelező.

A Tele-Vill Trade Kft. azonban azt hangsúlyozza, hogy a létesítmény rendeltetésszerű használatra alkalmas, 2021. július 20-án készre jelentették a kivitelezési munkákat, a hibajavításokat is elvégezték, ezért kérik a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárását, akkor tudják kiállítani a végszámlát – olvasható az önkormányzat által küldött dokumentumokban, amelyben leírják: e projektnél „nem kizárt, hogy vissza kell fizetni a támogatásból”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük