A budapestiek is alakíthatják a várost

A budapestiek is alakíthatják a várost

Jövő év elejéig, január 5-ig adhatnak be ötleteket a budapestiek a Főváros – immár negyedszerre induló – közösségi költségvetéséhez, amely idén is 1 milliárd forintos keretből valósítja majd meg azokat, amelyek a legtöbb szavazatot kapták.

A közösségi költségvetés keretén belül a budapestiek tehetnek javaslatot arra, hogy milyen fejlesztéseket hajtson végre a főváros, így saját ötleteikkel beleszólhatnak a fővárosi döntéseibe. A teljes összeg egymilliárd forint, az egyes ötletek költségkerete pedig maximum 120 millió forint lehet.

Az ötleteket a közösségi költségvetés honlapján, az otlet.budapest.hu oldalon lehet beadni 2023. november 15. és 2024. január 5. között.

Mitől nyerhet nagyobb eséllyel egy ötlet?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a zöld fejlesztések, valamint a kerékpáros és gyalogos infrastruktúrával kapcsolatos ötletek sok szavazót tudnak mozgósítani, de nagyon sok múlik azon, hogy az ötlet milyen helyszínre vonatkozik, ezáltal hány ember mindennapjait befolyásolja.

Szabadon lehet ötletelni a legfontosabb alapszabályok keretein belül:

Az ötlet megvalósításának összköltsége maximum 120 millió forint lehet.
Bizonyos ötletek esetében kötelező megadni a pontos helyszínt.
Az ötlet nem vonatkozhat magán, vagy állami területre.
Az ötlet által valami új funkciónak kell létrejönnie, az nem irányulhat egy szabály megváltoztatására.
Van néhány új szabály az idei évben, ezért az ötletbeadás előtt érdemes végigolvasni a tudnivalókat, amiket idén is nagyon egyszerűen és érthetően összeszedtek a program szervezői.

A beadott ötleteket a Főpolgármesteri Hivatal szakértői értékelik különböző megvalósíthatósági szempontokból, ennek eredményéről minden ötletgazdának visszajelzést küldenek. Ha az ötletet megvalósíthatónak ítélik, az részt vehet a 2024 őszére időzített szavazáson.

Idén két Ötletszalont rendeznek a szervezők, ahol a Főpolgármesteri Hivatal szakértőivel egy asztalnál beszélik meg a terveket, ötleteket. A FUGA Budapesti Építészeti Központban november 29-én szerdán, és december 7-én csütörtökön 16:00-18:00 megrendezendő Ötletszalonokon a Főváros szakembereivel egyeztetni lehet előzetesen az elképzelésekről és ha szükséges, még benyújtás előtt módosítani, hogy nagyobb eséllyel jusson át a szakmai szűrésen.

Az ötletbeadás, a szabályok és minden információ megtalálható az otlet.budapest.hu honlapon.

Az ötletbeadás határideje 2024. január 5.

Főpolgármesteri Hivatal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük