35. védvonalszakasz

35. védvonalszakasz

A főváros hét árvízvédelmi szakaszának egyike a Pest-Észak árvízvédelmi szakasz, melynek négy, a 35., 101., 37., 38. számú védvonalszakaszainak fejlesztését célozta a beruházás, mind a magassághiány kiküszöbölése, mind a védmű vízzárósága tekintetében, összesen 4,5 km hosszúságban.

A fejlesztés által érintett, beavatkozást igénylő árvízvédelmi védvonalszakaszok a következők voltak:

  • védvonalszakasz (3+001,8 – 4+682 tkm) – Vízművek mögötti terület
  • védvonalszakasz (0+000 – 1+695,7 tkm) – Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep magaspart
  • védvonalszakasz – Komp utcai fal és magaspart (5+633,5 – 6+178,5 tkm)
  • védvonalszakasz – Váci út melletti védmű (6+178,5 – 6+750 tkm)

A projekt keretében a 35. árvízvédelmi szakasz kivitelezése történt meg a gátat keresztező vagy annak közelében húzódó közművezetékek kiváltásával egyidejűleg, továbbá a 101., 37. és 38. szakaszok esetében az elkészült vízjogi létesítési engedélyezési tervek alapján kiadásra került a szükséges vízjogi létesítési engedély.

A gondos tervezésnek és a körültekintő, természetvédelmi szakfelügyelet mellett zajló kivitelezésnek köszönhetően a fejlesztés a fővárosi oltalom alatt álló Palotai-sziget ártéri erdejének lehető legcsekélyebb mértékű igénybevétele mellett valósult meg.

A fejlesztés során Budapest e területének jelentősen nőtt az árvizekkel szembeni biztonsága, ráadásul a 35. számú védvonalszakasz rekonstrukciója a Fővárosi Vízművek Váci úti telephelyét is fokozottan védi, ezzel növelve Budapest ivóvíz-ellátásának biztonságát is.

Budapest Főváros Önkormányzata bízik abban, hogy 2024. évben folytatódhat az elkészült tervek alapján a gátrendszer fejlesztése, amellyel további magassághiányos szakaszok kerülhetnek biztonságba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük