Több százezer ember ivóvízellátása lett biztonságosabb az elmúlt évek egyik legnagyobb víziközmű beruházásának megvalósításával

Több százezer ember ivóvízellátása lett biztonságosabb az elmúlt évek egyik legnagyobb víziközmű beruházásának megvalósításával

A beruházás keretében felújításra került 60 db víztermelő kút, átépült 6,8 km nagy átmérőjű vízvezeték és kiváltásra került 2956 db ólom anyagú vízbekötés. A fejlesztés eredményeként javult a vízellátó rendszer üzembiztonsága és a szolgáltatott ivóvíz minősége. A teljes projekt nettó összköltsége 19 781 094 505 Ft, amely a KEHOP-2.1.5-16-2017-00001 azonosító számon 16 784 078 087 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg. A támogatás mértéke: 84,849087 % volt.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt három fő elemből áll:

I. Víztermelő kutak felújítása

Helyszínek: Szentendrei-sziget (47 db kút), Csepel-sziget (13 db kút)

A projektelem legfontosabb célja a kutak víztermelő képességének fenntartásával az ellátás biztonsága, a szolgáltatott ivóvíz minőségének biztosítása, a víztakarékosság és a hatékonyság javítása volt.

II. Főnyomó vezetékek cseréje

Helyszínek: XXII. és XXIII. kerület, Duna meder

Az elmúlt közel 25 évben jelentősen átalakult a város szerkezete, megváltoztak a fogyasztói szokások, csökkenő vízfogyasztási trend alakult ki. A túlméretezett hálózati kapacitások és a vízfogyasztás csökkenő tendenciája miatt a víz tartózkodási ideje a vízvezeték hálózatban jelentősen megnőtt, az áramlási sebessége pedig csökkent, ami kihathat a szolgáltatott ívóvíz minőségére is.

A projektelem megvalósulásával a főnyomó vezetékek átmérője hidraulikai modellezés alapján jelentős mértékben csökkentésre került, így a vezetékek felújításán túl az áramlási sebességgel kapcsolatos problémák is megoldódtak.

A most felújított vezetékek koruk alapján is kockázatot jelentettek a Főváros ivóvíz ellátásában, tekintettel arra, hogy némelyik közülük több, mint 50 éves volt. A most felújításra került hálózatról kapja az ivóvizet a XI., XVII., XVIII. XIX., XX., XXII. és a XXIII. kerület, továbbá Budaörs, Biatorbágy, illetve Ecser és Dunaharaszti nagy része is.

III. Ólom anyagú házi ivóvíz bekötések cseréje

Helyszínek: I-XXIII. kerületek (különböző mértékben)

A projektelemen belül 2956 darab ólom anyagú házi ivóvíz bekötés cseréjére került sor, melynek eredményeként a fogyasztók egészséges ivóvízzel történő ellátását tudja a Főváros biztosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük