Projektinformációk:

  • A projekt jellege: fejlesztés, felújítás
  • Stádium: megvalósítás
  • Épülettípus: egészségügyi, oktatási, kulturális
  • Projekt: Százszorszép Óvoda, Kállai Ferenc Művelődési Központ, Gyomaendrődi Család- és Gyermekjóléti Központ, Térségi Szociális Gondozási Központ, Határ Győző Városi Könyvtár, Szent Antal Népház
  • Program, támogatás: Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP), közel 1,3 milliárd forint
  • Közreműködők: Bodrogközi Járóbeteg Szakrendelő Nonprofit Kft.
  • Helyszín: Gyomaendrőd

A támogatásokat a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pluszból nyerték el.
A négycsoportos Százszorszép Óvoda fejlesztése – ahova 96 gyermek jár – már be is fejeződött – mondta Toldi Balázs (független). Beépítették a padlásteret, így nettó 213 négyzetméternyi új helyiség jött létre. Felújították a gépészeti- és a villamossági rendszert, valamint a játszóudvart; bővítették a tálalókonyhát. A földszinten egy új foglalkoztató helyiséget alakítottak ki, és napelemes rendszert is telepítettek. A fejlesztésre 144 millió forintot nyertek el.

Több projekt is érinti a 12 ezer lakosú városban az úgynevezett cigányvárosi részt. A szociális városrehabilitáció elnevezésű projektet 152 millió forintból valósíthatják meg 2025 őszéig. A program szociális bérlakások és játszótér kialakítását, parkosítást, köztéri kamerarendszer kiépítését, egy illegális szemétlerakóhely felszámolását, a közösségi ház fejlesztését, valamint szociális mosoda kialakítását foglalja magába.

Ugyanerre a területre kaptak 228 millió forintot, amiből egyéni szocializációs fejlődésre és közösségépítésre, konfliktuscsökkentésre épülő edukációs és közösségi programokat valósíthatnak meg 2027 február végéig.

150 millió forintot nyertek el a helyi szociális infrastruktúra fejlesztésére. Az összegből – amelyet 2026 február végéig kell felhasználni – a Gyomaendrődi Család- és Gyermekjóléti Központ, illetve a Térségi Szociális Gondozási Központ infrastrukturális fejlesztését tervezik, kialakítanak egy speciális tornaszobát beteg ellátottak számára; és elsősorban eszközöket (kerékpárokat, mobiltelefonokat, egy gépkocsit) vásárolnak az intézményeknek – mondta a polgármester.

A zöld- és kulturális infrastruktúra fejlesztését 2025 február végéig kell elvégezni 208 millió forintból. Lakótelepi játszótér és járdák felújítása, 22 parkoló építése szerepel a tervek között, megújul 6500 négyzetméternyi zöldfelület. Emellett a Határ Győző Városi Könyvtár és a Szent Antal Népház épületeinek homlokzatát felújítják; a Kállai Ferenc Művelődési Központ bizonyos részeit átalakítják, és eszközöket szereznek be.

A Kállai Ferenc Művelődési Központ egy másik pályázaton elnyert 120 millió forintot energetikai fejlesztésre is: szigetelésre, nyílászárócserére, világításkorszerűsítésre és napelemes rendszer telepítésére. Toldi Balázs elmondta, várhatóan jövő év első negyedévében befejeződik a kivitelezés.
A turizmus fejlesztésére 292 millió forintot kaptak, amelyből szintén 2025 február végéig két fejlesztést hajtanak végre. A Fűzfás-zugi holtágon kialakított horgász versenypályán egy 170 négyzetméteres kiszolgáló létesítmény épül, amellyel a horgászturizmust szeretnék fellendíteni.

A gyomai városrészen található tájházban – felújítást és belső átalakítást követően – a Gyomán született Kállai Ferenc nevéhez köthető Tanú című filmben látható gátőrház elevenedik majd meg. A szomszédos épületben vadászati kiállító tér és közösségi tér lesz, ahol a vitéz Váry József vadászati életútját és a településre hagyott vadászati hagyatékát mutatják majd be. A polgármester tájékoztatása szerint ennél a projektnél csak jövő év elején várható a közbeszerzés kiírása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük