A városfejlesztési program eredményeként 11 lakóépület energetikai célú korszerűsítése történt meg, egy közterület és egy közintézmény környezete is megújult, valamint új térfigyelő kamerák kerültek telepítésre. Az infrastrukturális beruházások mellett a területen élők társadalmi-gazdasági integrációjának erősítésére számos szociális programelem is lezajlott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió 1,587 milliárd forintos támogatásával valósult meg VEKOP-6.2.1.-15-2016-00006 azonosító számon.

Lakóépületek energetikai korszerűsítése
A 2018-ban indult és 2023-ban zárult „Csillagtelep szociális célú rehabilitációja” program eredményeként 11 társasház energetikai korszerűsítése valósult meg Csillagtelepen. Ezzel 740 csepeli család számára váltak komfortosabbá a mindennapok, csökkentek az energiaköltségek, és az érintett ingatlanok felértékelődésére is számítani lehet. A társasházak mindegyikére 15 cm vastag – kőzetgyapot és polisztirol anyagú – homlokzati hőszigetelés, valamint a Települési Arculati Kézikönyvnek megfelelő homlokzatszínezés került. Az épületek lapostetős szerkezete is új hő- és vízszigetelést kapott, átlagosan 25 cm vastagságú bitumenes szigetelési technológiával. Az energetikai korszerűsítés mellett megújult a lakóépületek villámvédelmi rendszere is.

Az épületkorszerűsítés során több mint öt teljes focipályányi, összesen 38 403 m2 homlokzati hőszigetelés és színezés, és közel még egy focipályányi, 6 507 m2 tetőszigetelés valósult meg. Az épületek az energetikai korszerűsítést követően DD, azaz „korszerűt megközelítő” energetikai tanúsítványt kapnak, amely 30–35% várható energiamegtakarítást jelent a lakóknak.
Közterületi és intézményi felújítások

A projekt keretében Csillagtelepen nemcsak a lakóházak korszerűsítésére került sor, hanem a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Vénusz Tagóvodájának udvara is megújult, ahol esésvédő burkolattal ellátott játszótér, összefüggő zöldfelület, új térburkolat, automata öntözőrendszer, az ezt ellátó kút és új kerítés is épült. A Jupiter utca, Tejút utca és Rakéta utca által határolt lakótelepi közterület felújítása is megtörtént, ahol burkolt sétautak és minőségi zöldfelületek jöttek létre. A fokozott közbiztonság érdekében pedig 7 új térfigyelő kamera szolgálja a továbbiakban a Csillagtelepen élőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük