Projektinformációk:

  • A projekt jellege: Felújítás, korszerűsítés
  • Stádium: Átadva
  • Épülettípus: Kulturális, turizmus
  • Projekt: Csohány Galéria, Gaál István-emlékház
  • Program, támogatás: 407,87 millió forint, Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), Széchenyi 2020 program
  • Közreműködők: Önkormányzat
  • Helyszín: Budapest, Újbuda

Pásztó önkormányzata 407,87 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázatán, ennek eredményeként valósult meg a komplex beruházás a Pásztó történelmi városközpontjában található, középkori hangulatú „Romkert” területén – írta közleményben Farkas Attila (Fidesz-KDNP).

A beruházás központi részeként a Csohány Galéria és a Gaál István-emlékház épületeit újították meg, valamint új kiállítási eszközöket is beszereztek. Az emlékház több mint 450 négyzetméteres rendezvényházzá bővült.

A kültéri rendezvények lebonyolításához az épületek között közösségi teret alakítottak ki, a közlekedő felületeket térburkolattal borították és utcabútorokat is elhelyeztek.

Szabadtéri installációként egy gravírozott üvegpanel készült a ciszterci kolostor környezetében található középkori templomrom valamikori méreteinek és látványának bemutatására, a megmaradt épületromokat vizuálisan kiegészítve. A rendezvényház kertjében kültéri látványelemként egy térkőbe vésett, nagyméretű „iránytűs térképet” építettek ki.

A polgármester közlése szerint a megújult épületek sokoldalú használhatóságot biztosítanak: a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató interaktív kiállítással várják a látogatókat, és ehhez kapcsolódóan több különböző középkori tematikájú fesztivált és rendezvényt is szerveznek, megtartva a hagyományos Zsigmond napi programot.

Művészeti és kulturális jellegű kiállításokat, zenei fesztiválokat, koncerteket, előadásokat is rendeznek itt, konferenciáknak, filmvetítéseknek, fotó- és festőművészek kiállításainak is helyet adnak a Múzeum téri épületek.

A pásztói projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük