KRAUSZ high-tech stone Kft

KRAUSZ high-tech stone Kft

Az egyedi betonelemeket gyártó és számos innovatív terméket kifejlesztő KRAUSZ high-tech stone Kft. az ipari megrendelők mellett a magánszektor felé is nyitna, és keresi a régiós piacokon a terjeszkedési lehetőségeket – tájékoztatta az MTI-t a társaság alapító-társtulajdonosa és ügyvezetője Krausz Péter.

Az 1997-ben alapított családi vállalkozás három éve kezdett egyedi hibrid technológia kifejlesztésébe, amellyel tartós és az időjárásnak ellenálló felületeket lehet létrehozni, tetszőleges színkombinációban. Olyan felületet hoztak létre polimer-szilikát keverékből, amely a cég szintén saját fejlesztésű, ultra nagy szilárdságú zsugorkompenzált betonjával (UHPC) egy időben, egy sablonban megkötve készül el. A köztéri felületeknél, utcabútoroknál különösen előnyös, hogy öntisztuló, kopásálló és külön kezelés nélkül is biztosított a felület sérülésmentessége – mondta. Megjegyezte, hogy a nyugat-európai és tengerentúli piacokon sem ismert ez az eljárás tudomásuk szerint.

Beszámolt róla, hogy keresik az együttműködést a külföldi cégekkel, mind a színtartó hibrid technológia, mind a zöldbeton termékek értékesítésére.

Ausztriában saját cég létrehozása előtt állnak, ahol a nyugati piacokon már népszerű, de Magyarországon még kevésbé keresett ökobeton termékkel jelennének meg. Az ökominősítés megszerzése mellett a piacra lépéshez számos akadályt kell legyőzni, ezért is keresik az együttműködés lehetőségeit – emelte ki.
Krausz Péter a magyar piacon nagy lehetőséget lát a speciális UHPC- nagyszilárdságú betonelemek gyártásában, az egyedi fejlesztéssel a piaci szereplőkhöz képest jóval vékonyabb és hosszabb falelemeket is képesek gyártani – mondta.

Több nagy projektre is pályáznak. Ezek között szerepel például a részvétel a Citadella helyreállítási munkálataiban. A pályázat eredménye tavasszal várható, reményeik szerint a másfél évre tervezett munka várható összértéke elérheti az egymilliárd forintot.

A társaság jelenleg mintegy tíz emberrel Csákváron működik, ahol 1500 négyzetméteres gyártóterületet bérelnek. A jelenlegi géppark és létszám elégséges a kapacitások kielégítésére és a külpiaci terjeszkedés esetén is Magyarországon tartanák a gyártást – mondta az ügyvezető.

Az építőipari piac visszaesésével a korábban mintegy 400 millió forintra becsült, 1200 négyzetméteres új termelő csarnok építését „jegelték”, amíg a cég nem tudja stabilizálni bevételeit, továbbá pályázati forrásokra is szükség lesz.

Tájékoztatása szerint a piac tavasz és ősz között leállt, árbevételük a 2022-es 190 millió forintról mintegy 105 millió forintra zuhant. Várakozása szerint a forgalom idén néhány nagyobb projektnek köszönhetően elérheti a 200 millió forintot.

Az ipari megrendelések visszaesésével a magánszektor felé is nyitottak.

A mintegy 2 milliárd forintra becsült díszitőbetonelem-gyártó piacon mintegy tíz cég osztozik, a KRAUSZ high-tech stone Kft. az első három cég között van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük