Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

Budapest főváros egyedülálló természeti, táji helyzetével harmóniában lévő épített örökségének fenntartása és értékalapú fejlesztése érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara 2023 júliusában nyilvános pályázatot hirdetett a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elnyerésére. A minden évben meghirdetésre kerülő pályázat feladata és célja, hogy a Budapest Építészeti Nívódíja átadásával elismerje és a nyilvánossággal megismertesse a városképet formáló, legkiemelkedőbb építészeti alkotásokat.

A 2023. évi pályázatra beérkezett 23 pályamű közül a Bíráló Bizottság hat helyszínt tekintett meg. Végül egy Nívódíj, és öt Dicséret átadása mellett döntött:

Budapest Építészeti Nívódíját idén a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Szentkirályi utca 12. alatt található épülete kapta.

Dicséretben részesült a H151 társasház, a Bástya utcai Közpark, a Drechsler-palota, a Sasadi villa, és Az M3-as metró középső és déli állomásainak felújítása.

A Bíráló Bizottság tagjai idén: Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes (a Bizottság elnöke), Eltér István a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze, Herczeg László a Budapesti Építész Kamara alelnöke, Deichler Tímea építész, Soltész Noémi építész, és Varga Bianka építész.

Az ünnepélyes díjátadó 2023. december 1-jén volt a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elismerésben részesített épület tervezői emlékplakettet, a Dicsérettel minősített tervezők díszoklevelet és mindannyian pénzjutalmat vehettek át.

A Budapest Építészeti Nívódíja Bíráló Bizottsága idén is azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltók a város múltjához, meghatározzák a jelenét és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira.

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar – Bp., VIII., Szentkirályi utca 12.
Építész felelős tervező Bődi Imre, Frikker Zsolt
Belsőépítész tervező: Bődi Imre, Frikker Zsolt (Studio Fragment Kft.), Csóka Bálint (Kroki Stúdió)
Táj-és kertépítész tervező: Doma-Tarcsányi Judit, Bőcs Beatrix (Gardenworks Kft.)
Építész munkatársak: Buzás Bence Álmos, Nagy Zsuzsanna, Lőw Márton, Bajusz Csaba Ádám, Mottl Rita
Tartószerkezetek: Szaniszló Gábor (Tetra-Plan Kft.), Móczár Balázs (Geoexpert Kft.)
Mélyalapozás: Ament András (AA4 Mérnökiroda Kft.)
Épületvillamosság: Artrea Consulting Kft.
Épületgépészet: Viczai János
Sprinkler: Molnár Gábor (Piroplan)
Épületszerkezetek: Sipos Gergő (Arkkhitehti Kft.)
Tűzvédelem: Dr. Takács Lajos Gábor
Akadálymentesítés: Babits Bernadett
Konyhatechnológia: Gauland András (Teco Gastro)
Felvonók: Déri László (Viron Mérnökiroda Kft.)
Út- és közlekedés: Balogh Balázs
Építtető: Semmelweis Egyetem
Bonyolító: Bmsk Zrt.
Kivitelező: Laki Épületszobrász Zrt.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar új épülete

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar új épületének országos, nyílt, titkos építészeti tervpályázat első díjas terveként való megvalósulásának folyamata példaértékű. A tervezők olyan tiszta, erős építészeti koncepciót hoztak létre, amely szinte változtatás nélkül felépülhetett. Mindezt kiegészíti a Semmelweis Egyetem példamutató megbízói magatartása, a terv megvalósulásának elősegítése, illetve a tervpályázatot támogató hozzáállása. A Szentkirályi utca 12. szűk foghíjtelkén felépült új épületrész a racionális szerkesztésmód, a belső átrium köré szervezett világ, a közlekedőrendszer, a tömbbelsőben lévő udvarhoz való kapcsolódás módja által szinte észrevétlenül szövődik bele az épületegyüttes rétegződésébe, miközben a közösségi dimenzió egész épületrészt meghatározó jelenléte merőben új nézőpontokat ad. A huszadik század közepétől meghatározó igényeknek megfelelően a kötött funkciójú termek, előadók, laboratóriumok mellett nagy arányban vannak jelen a kommunikációra, a csapatmunkára alapuló informális oktatási tevékenységek színterei is. A rendkívül szorított helyzetben a tervezők a publikus és a privát, külső és belső, lenti és fenti terek közötti átmenetek széles skálájának kihasználásával olyan egybefüggő térstruktúrát alakítottak ki, ahol a köztes terek világos, élő közösségi terekké váltak. Az épület a megvalósítás folyamatával, a városi kontextus kezelésével, illetve kortárs oktatási terek létrehozása tekintetében is példát állít a tervezők és megbízók elé egyaránt, s tervezőinek és megbízóiknak is a becsületére válik.

H151 társasház – Bp., II., Hűvösvölgyi út 151/B
Építész felelős tervező: Déri Dániel, Pásztor Ádám (Studio Kraft Építész Műterem)
Épületszerkezet tervező: Lengyel Dávid
Tartószerkezeti tervező: Szabó István (MATERV Kft.)
Épületgépészeti tervező: Petik Gábor (Solarbox-Hungary Kft.)
Épületvillamossági tervező: Koncz Benedek
Tűzvédelmi tervező: Pukánszky Gabriella
Tájépítész tervező: Nemes Zoltán (Vár-kert Műszaki és Tervezési Kft.)
Felvonó tervező: Déri László (Viron Mérnökiroda Kft.)
Környezetvédelem, akusztika: Csott Róbert (’95. Apszis Bt.)

H151 társasház - Bp., II., Hűvösvölgyi út 151/B

Lipótmező heterogén építészeti környezetében ma is a zöld dominál: ebbe a kontextusba illeszkedik az egyetlen fa kivágása nélkül, egy korábban elbontott villaépület helyén felépült ötlakásos társasház is. Az épület kétféle karaktert ötvöz: a régi villák személyességét és a kisléptékű minőségi társasházépítészet funkcionalitását. A kettősséget legszembetűnőbben az anyaghasználat és a forma mutatja: a kétszintes, szürkésbarna klinkerburkolatos, kompakt hasábra egy világosszürke, magastetős penthouse szint került. A földszínű, monolit tömeg mintha a talajból nőne ki, a könnyed, világosszürke fémlemezfedésű tetőelem pedig szinte egybeolvad az éggel: így a ház belesimul a tájba, meghagyva a főszerepet ősfás környezetének. A kettősséget tovább erősítik az ebbe a rendbe betagozódó finom részletek. A homlokzat burkolatosztásának átgondoltsága, az oromfalak faburkolata, vagy az íves korlátok a régi villaépítészet mívességét idézik, míg az egyszerű, monolitikus tömeg, a kiváló tájolás, az alaprajzi és gépészeti racionalitás a korszerűségről szól. Az épületbe lépve a lépcsőház terét a színek folytonossága és a nagy nyílások kötik össze a külsővel. A lakások belsőépítészete kortalan, visszafogott eszközökkel dolgozik: a fehér falak és természetes faanyagok letisztultságához a fürdőszobák finom burkolatrajzai adnak egyediséget. A természeti környezetébe illeszkedő, kívül-belül részletesen átgondolt, letisztult, mégis karakteres épület összességében friss, skandináv szellőként hat a hűvösvölgyi környezetben, egyaránt példát mutatva a tervezők, a kivitelezők és a megrendelők felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük