Európai uniós támogatással, mintegy 450 millió forintból új gyártó- és szerelőcsarnokot és alapanyagraktárt épített a Ganzair Kompresszortechnika Kft. Kiskunhalason – közölte a cég stratégiai és marketingigazgatója az MTI-vel.

Kopasz Fabiola elmondta: a legújabb, negyedik, 1377 négyzetméteres – kötött pályás, 30 tonna teherbírású daruval és mobil árumozgatási lehetőséggel felszerelt – üzemük építéséhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz pályázatán 314,3 millió forint támogatást nyertek el.

A csarnokban gázkompresszorokat és hidrogéntermelő egységeket építenek majd össze. A kiskunhalasi gyártóbázison mintegy 100 fővel gázkompresszorok, energetikai berendezések felépítése valósul meg elsősorban magyarországi, szerbiai és romániai energetikai projektekhez. A támogatásból telepítettek egy 50 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert is – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a fejlesztésekkel a céget képessé tették a növekvő számú megrendelések teljesítésére, a korábbinál komplexebb gépek gyártására, közös együttműködésre nemzetközi nagyvállalatokkal. A kapacitásbővítés technológiai fejlesztéssel is jár, amely révén bővül a termékskálájuk – tette hozzá.

A cég stratégiai és marketingigazgatója szerint az energiaszektor zöldítésével a fáklyagáz kompresszorok iránti igény növekedése prognosztizálható, éppen ezért a terveik között szerepel egyedi tervezésű, nagyméretű gázkompresszorok – akár 4 megawatt teljesítmény határig – összeszerelése, valamint zöld hidrogéntechnológiai berendezések szériagyártása.

A magyar tulajdonú vállalkozás a nagy múltú Ganz gyárak műszaki hagyományainak egyik folytatójaként az egyedüli hazai gyártó, egyben rendszerintegrátor gáz-, ipari levegő és járműkompresszorok, továbbá áramfejlesztők területén. A hazai kompresszortechnikai piac szereplőjeként meghatározó szerepet tölt be a villamosenergia- és a földgázszektor integrációjában. Élenjáró technológiai ismerettel rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és energetikai célú felhasználásáról – közölte az igazgató.

A vállalkozás 2023-ban elnyerte a vármegyei önkormányzat Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságáért Díját, majd a vármegyei kereskedelmi és iparkamara innovációs díját is – tette hozzá.

Kopasz Fabiola a cég legutóbbi sikeres üzletei közül kiemelte, hogy az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál, amelyet tavaly májusban adtak át. A zöld hidrogén projekthez a technológiát a Ganzair szállította és építette rendszerbe.
Az igazgató hangsúlyozta, az energiafüggetlenség és dekarbonizációs célok elérése miatt rövid- és középtávon szükség lesz karbonszegény hidrogénre, amelyet PEM elektrolizálóval lehet előállítani úgy, hogy a napenergiából (zölden) előállított villamos áramot használják a víz hidrogénre és oxigénre bontására. A Ganzair a PEM (Proton exchange membrane) típusú elektrolizálópiacra gyártóként készül belépni 1 megawattos szegmensben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük