Hernádi Ádám (Fidesz-KNP) polgármester tájékoztatása szerint a fejlesztésre az önkormányzat 1,5 milliárd forintos támogatást nyert el a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban, 300 millió forintos önerő mellett.

A munkálatok során a kétezer négyzetméteres tetőn – a szerkezet sérült, tönkrement elemeinek cseréje után – az azbeszt tartalmú, elöregedett síkpalafedést természetes anyagúra cserélik.
Felújítják az épület teljes homlokzatát, a 2200 négyzetméteres téglafelület új páraáteresztő, lélegző vakolatrendszert kap. A kőfelületeket külön restaurátori terv alapján újítják fel és restaurálják az ablakok fölötti stukkódíszeket, amelyek minden nyílászáró felett egyedi mintával készültek.

Az örökségvédelmi hatóság által meghívott restaurátor és a Magyar Nemzeti Múzeum szakértői öt barokk ablakszerkezetet jelöltek ki, amelyeket vasalataikkal, tok- és szárnyszerkezetükkel együtt meg kell tartani. A többi nyílászáró az eredeti szerkezetek pontos mintájára készül el.

A városháza árkádsora alatt visszaállítják a korábban ott működő földszinti üzlethelyiségeket. A tervek szerint egy a testvérvárosok termékeit árusító üzlet, egy ötvösséget bemutató terem, egy gitár- és hangszermúzeum, illetve bolt, valamint egy Vertel József grafikus, bélyegtervező munkásságát bemutató terem kap itt helyet.

A Bottyán utcai épületszárny földszintjén korszerű ügyfélfogadó teret alakítanak ki, ahol mindent egy helyen lehet elintézni.

A belső udvarban a tájidegen vagy kiszáradt növényeket eltávolítják, az elöregedett burkolatot felújítják, és láthatóvá teszik a középkori Szt. Miklós-templom egykori falainak nyomvonalát.

A kapu előtt kisebb rendezvények lebonyolítására is alkalmas, reprezentatív teret alakítanak ki, a közepén egy egyedi városcímerrel.

A teljes felújítás várhatóan 2025 nyarán fejeződik be – ismertette a polgármester.

Az esztergomi városháza eredetileg Bottyán János házaként épült. Már az 1720-as évektől városházaként működött, többször átépítették, 1770-ben villámcsapás következtében leégett. A következő évekből származik a ma is látható, árkádos, barokk épület.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük