Projektinformációk:

  • A projekt jellege: Felújítás, fejlesztés, korszerűsítés
  • Stádium: Megvalósítás
  • Épülettípus: Közterület
  • Projekt: Városközpont, Galéria, Erzsébet liget, Teleki utcai óvoda, Dánfok üdülőközpont
  • Támogatás, program: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz, Élhetőbb Békés 2., Élhetőbb Békés 1
  • Közreműködők: Önkormányzat
  • Helyszín: Békés

A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerte el a város
Az Élhetőbb Békés 1. elnevezésű pályázaton 550 millió forintot nyertek el, amiből 2025. május végéig több mint 16 ezer négyzetméternyi járdafelület újul meg a városközpontban, telepítenek újabb tíz térfigyelő kamerát és utcabútorokat szereznek be.

Ugyaneddig kell befejezni az Élhetőbb Békés 2. elnevezésű projektet, amelynél 371,4 millió forintból új, szélesebb aszfaltburkolatot kap a Kőrösi Csoma Sándor utca; itt megújul a kerékpársáv is, korszerűsítik a főtéri szökőkutat; az Erzsébet ligetben automata öntözőrendszert alakítanak ki. A projekt része a csapadékvíz rendszerek korszerűsítése, átereszek átalakítása is – mondta Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.

A kiírás szerint 2025 március végéig 440 millió forintból újul meg az 1885-ben épült Galéria műemléki épülete. Részben cserélik, részben felújítják a 107 nyílászárót, speciális technikával szigetelik az épületet, megújul a fűtési rendszer és világítás – mondta a csaknem 18 ezer lakosú város vezetője.
Szintén 2025 március végéig új tornaszoba épül a Teleki utcai óvodában 120 millió forintból.
Helyi gazdaságfejlesztésre 300 millió forintot nyertek el, ebből 652 négyzetméteres ipari csarnok épül, ide majd vállalkozókat várnak.

Belterületi utak aszfaltozására 1 milliárd 60 millió forintot nyertek el, 47 utca kap szilárd burkolatot.
A nemcsak a város, hanem a járás betegeit is ellátó rendelőintézet felújítására már többször kaptak támogatást, most „utolsó lépésként” a belső terek újulnak meg: 300 millió forintból több mint 1600 négyzetmétert korszerűsítenek 2026 elejéig – közölte Kálmán Tibor.

A Leromlott városi területek rehabilitációja elnevezésű pályázaton 237 millió forintot nyertek el, amiből szociálisan rászorulók számára hét kertes házat építenek, továbbá három utcát leaszfaltoznak. A kivitelezést jövő márciusig kell befejezni.

Ehhez kapcsolódik egy 140 millió forintos pályázat, amelyből 2026 február végéig képzéseket és felzárkóztató programokat hajthatnak végre a célcsoport számára.

Turisztikai céllal fejleszthetik tovább a Dánfok üdülőközpontot 86 millió forintból. Építenek egy 100 embert befogadni képes közösségi teret; a meglévő rendezvénysátor alja fix betonburkolatot kap; továbbá homoktisztító gépet, vízi és vízparti élményelemeket szereznek be – tájékoztatott a polgármester.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük