16. Budapesti Építészeti Filmnapok

16. Budapesti Építészeti Filmnapok

Elindult a jegyértékesítés a Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló Budapesti Építészeti Filmnapokra, mely idén az emberi történetekre fókuszál, és az épületek, városok mögött álló kreatív, elhivatott szakembereket hozza helyzetbe. A szervezők közel húsz filmmel és számos kísérő programmal várják az érdeklődőket március 7-10. között a Toldi Moziban.

A Budapesti Építészeti Filmnapok idei, 16. évadának mottója: People behind. Ahogy egy épület vagy egy város születik, a mögöttük álló elhivatott lelkek és kreatív elmék gyakran háttérben maradnak. A fesztivál annak felfedezésére invitálja az érdeklődőket, ami az építészeti alkotómunka bonyolult rendszerében az építészeket, urbanistákat, építőmunkásokat és aktivistákat kezdettől inspirálja – azokat az embereket, akik a fejlődés mozgatórugói. A folyamatok mélyére tekintve előtűnik, hogy nemcsak a végeredmény értékes, maga az alkotó is inspirációforrás. Ebben az évben olyan sorsok, karrierutak és szenvedélyek kerülnek középpontba, amelyek formálják fizikai környezetünket.

Miközben nevében őrzi építészeti örökségét, a Budapesti Építészeti Filmnapok mára befogadta mindazokat a témákat is, amelyek a kortárs építészetet meghatározzák: a filmek az urbanisztika, a várospolitika, az ökológia, a közlekedés, a technológia, az aktivizmus, a társadalmi átalakulás kérdéseivel is foglalkoznak. A fesztivál idén több mint egy tucat blokk keretében közel húsz, díjakkal már elismert és újonnan debütáló filmet mutat be, emellett a vetítéseket kísérve több rendezői előadásra és a témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésekre kerül sor. A műsorra tűzött filmeket eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik. Ebben az évben a nemzetközi filmválogatás mellett több hazai rendező és gyártócég munkája is vászonra kerül: Dr. Orosz Márton, a Zajti Film és a Pi Production filmjeit mutatják be márciusban a Toldi Moziban.

A Néplázítók: Frances Goldin és a harc Cooper Square-ért című nyitófilm olyan kérdésekre keresi a válaszokat mint, hogy mi a valódi tétje a városrehabilitációról szóló nyilvános diskurzusoknak; hogyan inspirálhatók az emberek részvételre a környezetük jövőjének alakításában; valamint hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésre egy olyan játszmában, ahol a hatalom áll a másik oldalon. A film Frances Goldin és szomszédainak történetét meséli el, akik 1959-ben felvették a kesztyűt, és kiálltak a New York-i nyomornegyedet felszámoló akció ellen.

Az idei filmek továbbá olyan témákkal foglalkoznak mint, hogy mitől érzik jól magukat az emberek egy helyen; milyen szerepet játszik a design a globális kihívások kezelésében; mi történik egy épülettel az évtizedek, vagy épp csak egy nap folyamán; milyen eszközökkel motiválható egy közösség; hogyan befolyásolják otthonainkat az ökoszisztémában, a társadalomban és az életmódban bekövetkező változások; milyen jövő elébe nézhet egy modern és egy funkcióját vesztett épület; vagy milyen ellentmondások feszülnek a nyugati és keleti kultúra között építészeti kérdésekben. A fesztivál során közelebbről megismerkedhetnek a nézők emellett Karl Schwanzer osztrák építész, Makovecz Imre és a népművelők, Sigurd Lewerentz svéd építész, Kepes György alkotó és kutató, valamint Álvaro Siza Vieira portugál és Balkrishna Vithaldas Doshi indiai építész munkásságával.

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

Házban laksz? Szereted a filmeket? Ismerd meg az épületek, városok mögött álló embereket március 7-10. között a Toldi Moziban a Budapesti Építészeti Filmnapok keretében! Az előzetes jegyvásárlás már elindult: a belépők a mozi honlapján és jegypénztárában válthatók meg.

Program

Március 7. | csütörtök
20:00 Néplázítók: Frances Goldin és a harc Cooper Square-ért | Toldi Mozi, Nagyterem
20:30 Néplázítók: Frances Goldin és a harc Cooper Square-ért | Toldi Mozi, Kisterem
21:45 Fogadás + nyitóbuli

Március 8. | péntek
17:30 A Plan for Paradise | Toldi Mozi, Kisterem
17:45 Belül kell felépíteni a házat… + beszélgetés Makovecz Imre közösségépítő munkásságának hagyatékáról és annak reaktualizálásáról | Toldi Mozi, Nagyterem
19:15 He Flew Ahead – Karl Schwanzer Architect’s Poem | Toldi Mozi, Kisterem
19:30 Where We Grow Older + When We Live Alone + filmelemzés és beszélgetés a rendezővel | Toldi Mozi, Nagyterem
21:00 The Placeman + Grandad and the Pier | Toldi Mozi, Kisterem
21:15 Fénnyel írt terek + Lewerentz – Áldott sötétség | Toldi Mozi, Nagyterem

Március 9. | szombat
16:45 Basilico – Master Of Urban Landscapes + filmelemzés és beszélgetés az építészeti fotózásról fényképészekkel | Toldi Mozi, Kisterem
17:15 Ételképek + beszélgetés a fenntartható élelmiszertermelésről építészeti és urbanisztikai vonatkozásban | Toldi Mozi, Nagyterem
18:45 27 Storyes – Alterlaa Forever + beszélgetés a rendezővel | Toldi Mozi, Nagyterem
19:00 Kepes György: A tudós agyával + a festő szemével | Toldi Mozi, Kisterem
21:00 Vitić Dances | Toldi Mozi, Kisterem
21:15 The Silo + Siza | Toldi Mozi, Nagyterem

Március 10. | vasárnap
16:00 A World to Shape + Think Local Act Global: beszélgetés a placemaking, a zerowaste, illetve az egyéni és közösségi szerepvállalás témakörökhöz kapcsolódva | Toldi Mozi, Kisterem
18:00 Ígéret: B. V. Doshi, az építész | Toldi Mozi, Nagyterem

  1. Budapesti Építészeti Filmnapok
    Időpont: 2023. március 7-10.
    Helyszín: Toldi Mozi
    Cím: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük