Megújult az állattartó telep Páhin

Megújult az állattartó telep Páhin

Több mint 400 millió forint európai uniós forrást költött a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság az Izsák-Páhi őshonos állattartó telep felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére.

Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a hétéves projekt célja a Felső-kiskunsági-puszták és -tavak, illetve a Kolon-tó környéki füves élőhelyek kezelését végző őshonos állatállomány tartásához szükséges infrastruktúra kialakítása, fejlesztése volt.

A beruházások több mint 436 millió forint európai uniós támogatásból valósultak meg.
A területekhez kapcsolódó szántók, természetvédelmi célú, mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyek kezelésére egyebek mellett traktorokat, homlokrakodókat, tárcsás fűkaszákat, direktvető gépeket, bálázókat, rendképzőket, rézsűkaszákat és rendsodrókat vásároltak.

A projekt megvalósításakor felújították az elmúlt években az Izsák-Páhi őshonos állattartó telepet, amely a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso-North Star tenyésztésének ad otthont.

Az istálló épületét kívül-belül lefestették, megjavították a tetőhéjazatát és a bádogozását, illetve kicserélték a nyílászáróit. Felújították továbbá a lóboxokat és kialakították az épület körüli vízelvezetést.
Megerősítették a gulyaszállás tetőszerkezetét is, és kicserélték az elektromos vezetékeket.

Közben elbontották a régi, már nem felújítható ménistállót, épült egy új kocsiszín, mobil karámrendszert szereztek be, továbbá az állattartó telep melletti legelőkön új villanypásztorrendszereket is telepítettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük