Sirha Budapest 2024

Sirha Budapest 2024

Március 5-7. között rendezik Budapesten, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítását. A SIRHA Budapest központi témája ezúttal a fagylalt lesz, de a kiállítás felvonultatja a gasztronómia minden ágát.

Idén hatodik alkalommal látja vendégül a HUNGEXPO Magyarország, valamint a régió gasztronómiájának legfontosabb szereplőit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a 30 ezer négyzetméternyi kiállítási területen körülbelül 20 ezer szakmai látogató 16 ország több mint 300 kiállítójával találkozik.

Az elmúlt évek számos új kihívás elé állították a piac hazai és nemzetközi szereplőit. Az energia- és alapanyagárak ugrásszerű emelkedése, valamint a kereslet változása miatt a HoReCa ágazat is szembesült a magasabb költségekkel, a kereslet átalakulásával. A SIRHA Budapest az iparági folyamatokat követő nemzetközi rendezvényként kínál lehetőséget a szakembereknek egyebek között arra, hogy megvitassák és megosszák legjobb gyakorlataikat és innovációikat az energiahatékonyság és fenntarthatóság terén, ápolják üzleti kapcsolataikat és új partnereket találjanak.

A SIRHA Budapest Nemzetközi Szakkiállítás hét témát ölel fel. Ezek: a pékség és sütőipar, a cukrászat, az élelmiszeripar, a szállodaipar, az étterem és vendéglátás, a kávé és italok, valamint a csomagolástechnika és konyhatechnológia.

A szervezők a termék nemzetközi trendjeit figyelembe véve 2024-ben új szereplővel bővítik a kínálatot: a rendezvény fókuszában ezúttal a kézműves fagylalt áll. A fagylalt világszerte egyre népszerűbb, a fejlődés dinamikájára jellemző, hogy az EXPO Consulting felmérése szerint a termék 2021-ben világszerte elérte a 9 milliárd eurós bevételt. Magyarországon korábban még nem rendeztek ilyen jelentős, sok külföldi és hazai szereplőt felvonultató bemutatót.

Újdonságok a SIRHA Budapesten

A SIRHA Budapest szakmai programjai között rendezik meg a Gelato Festival World Masters – Hungary Challenge versenyt. A két évvel ezelőtt indult világeseményen, amelyet a Carpigiani és a Sigep- Italian Exhibition Group szervez, a világ legjobb fagylaltját keresik. A kiállítás első napján három versenyboxban készülnek majd a fagylaltok, amelyeket szakavatott zsűri értékel. A nyertes fagylaltmesterek tovább jutnak a Bolognában rendezendő döntőre, ahonnan ketten a világdöntőre is kijuthatnak.

A második napon „Fagylalt Kaland 2024.” címmel rendeznek játékos és kreatív fagylalt versenyt cukrász tanulók részvételével. A program elsődleges célja az edukáció, hogy a szakma mesterei megismertessék a fiatalokkal a fagylaltkészítés rejtelmeit. A program fő szervezője: a Magyar Cukrász Ipartestület és a Hungexpo Zrt.
A kiállításon megjelennek és bemutatókat tartanak a legfontosabb alapanyag gyártók és forgalmazók

A SIRHA Budapest új programjai közé tartozik a World Pizza Championship Selections – Hungary, amelyen a pizzás szakma hazai és regionális versenyzői mérik össze tudásukat. Az eseményen neves sztárszakácsok, Michelin-csillagos gasztronómiai szakértők népszerűsítik a világhírű olasz tésztát, és természetesen lesz pizza-kóstolás is.

A SIRHA Budapest régi kiállítója, a Trade magazin partnereivel új programmal készül az idei kiállításra. A Future Store mellett START-UP ISLAND néven nyitnak standot. Ezen tíz olyan induló vállalkozás állítanak ki, amelyeket szakmai zsűri választott ki a jelentkezők közül, és amelyek a legígéretesebb vállalkozásként kezdték meg pályafutásukat az FMCG piacon az elmúlt 3 évben. A Trade Magazin idén is megnyitja csaknem 800 m2-es Future Store Innovations standját, amelyen a piac legújabb, bevezetés előtt álló termékfejlesztéseit, innovatív eszközmegoldásait, szolgáltatásait tekinthetik meg a látogatók.

Szakmai versenyek

Idén is megrendezik a SIRHA Innovációs Versenyt, melyen a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett magyar és külföldi innovatív termékek, szolgáltatások versenyeznek. A díjakat a megnyitón adják át.

A hagyományos Közétkeztetési Szakácsversenyen a részvevők minőségi és fenntarthatósági szempontok alapján mérik össze tudásukat. Az idei verseny része az „egy húsmentes nap” kampány népszerűsítése, az étkezési kultúra fejlesztése, a hazai friss alapanyagok felhasználásának bemutatása, és a versenyre nevezők, valamint a versenyt látogatók szakmai továbbképzése. A versenyző csapatok négyfősek, az esemény háziasszonya a könyvei, receptjei kapcsán méltán népszerű Mautner Zsófia.

Ezúttal is kiemelt helyen szerepelnek a kiállításon a Magyar Pék Szövetség programjai. A húsvét ünnepéhez kapcsolódó finom pékáru Termékversenyen egy magyaroroszági régióra jellemző kalácstészta alapú péksüteménnyel és egy leveles tészta alapú péksüteménnyel indulhatnak a részvevők. Szakiskolai diákok részére a Pékszövetség ebben az évben Díszmunka versenyt hirdet.
A Pékszövetség elnöke, Septe József és elnökségi tagjai, valamint munkatársai mindhárom kiállítási napon a szövetség standján válaszolnak szakmai kérdésekre.

Idén is a SIRHA Budapesten zajlik a Magyarország Tortája verseny selejtezője.

A Magyar Cukrász Ipartestület ötödik alkalommal rendezi meg a Pataki János Emlékversenyt cukrász tanulók és már végzett cukrászok részére. A verseny teljesen kötetlen, minden kategóriájában szabad a témaválasztás. A SIRHA Budapest szakkiállításon megrendezett látványos versenyen az ipartestület szándékai szerint bemutatják a kimagasló magyar cukrászatot, valamint új ötletekkel lendületet adnak a fiatal cukrász generáció számára. A díszmunkák a kiállítás mindhárom napján megtekinthetők az Ipartestület standjánál. A Pataki János emlékversenyre legutóbb 46 versenymunkát neveztek, így az érdeklődés továbbra is töretlen, mind a szakma, mind a látogatók körében.

Szakmai konferenciák, kerekasztalok

A SIRHA Budapest ezúttal is számos szakmai konferenciának, kerekasztalnak ad helyet.
Ezek közé tartozik a szakmai legkiválóbbjait tömörítő Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) konferenciája, amelyen ezúttal is a legújabb gasztronómiai trendeket vitatják meg a részvevők.

A LANDRA AI kerekasztal – Mesterséges Intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban címmel rendez kerekasztalt a SIRHA Budapest kiállítás zárónapján. A téma a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek és iparági tapasztalatok. Az élelmiszeripart a beszélgetésen a Nestlé, a vendéglátást a Foodora, a robotikát az Enjoyrobotics képviseli.

A HoReCa Marketingkommunikációs Workshopon olyan szakembereket foglalkoztató témák kerülnek terítékre, melyek megoldásához a marketing eszközeivel lehet közelebb kerülni.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az
EUROFINS Food and Feed Testing Budapest, Gyula Laboratóriumok közös szakmai program keretében rendeznek beszélgetést a csomagolásokra vonatkozó új uniós élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásairól.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve segít a hazai vendéglátóhelyeket az ökológiai lábnyomuk csökkentésében tanácsadással, környezetbarát működéssel kapcsolatos tippekkel. Az alapítvány 2024-ben is részt vesz a kiállításon, A Fenntarthatósági konferencia szervezésével is hozzájárulnak az esemény sokrétűségéhez.

Az élelmiszeripari (vagy kozmetikai, gyógyszeripari) cégek iszlám piacra lépését segíti az idén is megrendezendő Halal Konferencia, ahol a részvevők segítséget kapnak a halal tisztasági előírásokkal kapcsolatos
szabványok, előírások betartásához.

2024.02.14.

A SIRHA a METRO szívügye is

Mindig nagy örömmel állunk a SIRHA ügye mögé szakmai támogatóként: úgy tekintünk a rendezvényre, mint a szakma méltó ünnepére, új együttműködések táptalajára, egy inspiráló közegre.

A Te sikered a mi szenvedélyünk – így szól a mottónk, jelezve, hogy szenvedélyesen szolgáljuk a vendéglátóipart, együtt fejlődve és fejlesztve a szektorral. Elkötelezettségünknek és ambíciónknak megfelelően a szakkiállítás legnagyobb kiállítói területén mutatjuk be formabontó módon termékeinket és szolgáltatásainkat, a 3 nap alatt összesen 314 színes program kíséretében.

A rendezvény kiváló lehetőséget biztosít annak kiemelésére is, hogy az év során várhatóan befejezzük áruházaink átalakítását annak érdekében, hogy nagy hatékonyságú többcsatornás nagykerekedőként szolgálhassuk ki professzionális partnereinket. Ennek az átalakításnak elemei a kiállításon is fellelhetők egyebek mellett kínálatunk átalakításában, raklapos termékkihelyezéseinkben, szolgáltatásainkban.

Célunk, hogy tudásunkat, megfigyeléseinket és tapasztalatainkat kulcsrakész megoldásokká változtassuk. Installációinkkal a gyakorló vendéglátósok számára szeretnénk „otthonos” terepet, a vendéglátásba igyekvő leendő szakemberek számára pedig vonzó környezetet biztosítani, miközben a számukra fejlesztett termékekkel és szolgáltatásokkal alkalmazásuk közben ismerkedhetnek.


GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS AT SIRHA BUDAPEST
A COMPETITION AMONG THE BEST GELATO ARTISANS IN HUNGARY

On March 5th, the traveling gelato competition will stop at the Sirha Budapest trade show to select the participants who will move to the National Finals

DOWNLOAD PICTURES FROM THE ARCHIVE

Note: The award ceremony will take place on March 5th at 5pm in the Gelato Square – Pavilion G

Budapest, February 19th – Budapest is in the spotlight as the third European stop of the new season of Gelato Festival World Masters in 2024, the international traveling competition in search of the best gelato flavors in the world. On March 5th, the event will be held at the Sirha Budapest trade show (Gelato Square – Pavilion G) where 16 gelato artisans will compete for a spot in the National finals in 2025. The Gelato Festival World Masters Challenge is organized by Gelato Festival in collaboration with Bulfoni Kft, Carpigiani’s official distributor in Hungary, and Sigep – Italian Exhibition Group.
On the competition day, the chefs will prepare their gelato in the kitchen provided by the organizers; then, industry experts, local chefs, food journalists will taste and judge the gelato. The top 3 flavors will go on to compete in the Hungarian Finals of Gelato Festival World Masters in 2025.

The program of the day will be full of surprises! Alongside the competition there will be several special guests. At 11am the current World Champion, Ádám Fazekas of Fazekas Cukrászda in Budapest, will have a demonstration with the flavor that granted him the first place in the World Final in 2021: “Frutta di Pistacchio”, a creamy salted pistachio gelato with a Tonka bean spiced raspberry coulis and a pistachio crumble.

At 13am another special event with the 6 finalists selected in 2022 and 2023 with their winning flavors:

 • First place 2022 – Norbert Tóth of Tóth cukrászda in Dunaföldvár with the flavor “Karibi kávé miso karamellel”
  Description: Caribbean coffee gelato with miso caramel and rum
 • Second place 2022 – Dávid Wilheim of DaCrema Fagyizó in Nagykanizsa with the flavor “Il Re del Piemonte”
  Description: Piedmont hazelnut gelato with blackberry sauce, crunchy milk chocolate, caramelised hazelnuts
 • Third place 2022 – János Somodi of Florida Fagyizó in Balatonmáriafürdő (Somogy) with the flavor “Torta della nonna” (Nonna’s cake)
 • First place 2023: István Felsődiósi of Lufi fagyizó in Győr with the flavor “Go(a)t milk?”
  Description: Goat cheese gelato variegated with figs and pistachios
 • Second place 2023 : Adam Pataki of Pataki in Erd (Pest) with the flavor “Frutta di cafè”
  Description: Coffee and white chocolate gelato with lemon confit and salted caramel
 • Third place 2023: László Nagy of Marcipán Cukrászda in Dunaföldvár with the flavor “Mandulás Fehércsoki”
  Description: White chocolate and almond gelato

These 6 winning flavors will be available on March 5th to be tasted by the audience, press and other gelato pastry professionals.

With the 2022-25 edition Gelato Festival World Masters reaches its thirteenth year, having debuted in Florence in 2010 as “Gelato Festival”, a local competition inspired by the conception of the first gelato recipe at the hands of the multifaceted architect Bernardo Buontalenti in 1559. Since then, the event has grown exponentially by expanding first to the rest of Italy, then to Europe and – since 2017 – to the United States as well, before embracing the entire planet with the Gelato Festival World Masters world championship, which involved more than 3,500 gelato makers with the 2017-2021 edition, which was won by Adam Fazekas from Budapest.

Facebook: Gelato Festival World Masters
Instagram: Gelato Festival World Masters

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük