Dorottya-ház, Kaposvár

Dorottya-ház, Kaposvár

Átadták a mintegy 2 milliárd forintból felújított Dorottya-házat, egy Csokonai Vitéz Mihályt megihlető ünnepség helyszínét.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), a város polgármestere felidézte: a Fő utcában álló épületben tartották 1798-ban a gróf Széchényi Ferenc Somogy vármegyei főispáni beiktatását követő ünnepségeket.
A mulatságokon Csokonai Vitéz Mihály is részt vett, az ott szerzett élményei ihlették a Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon című vígeposzának megírására – tette hozzá.

A településvezető hangsúlyozta, a 18. század első felében épült, ma kétszintes ingatlan az Esterházy-uradalom központja volt, később színjátszó körnek adott otthont, majd lakatosüzem, hentesüzlet és fogadó is működött benne, de egy ideje már üresen állt Az önkormányzat megvásárolta, és úgy döntött, felújíttatja, mert a kaposvári „identitás részét képezi”.

A műemléki szempontok figyelembe vételével megvalósult, energetikai korszerűsítést is magában foglaló rekonstrukció eredményeként az ingatlanban rendezvénytermet, kiállító- és bemutatótereket alakítottak ki. Az épületben Tourinform iroda működik, és tervezik egy vendéglátóhely nyitását is.

Dorottya-ház, Kaposvár
Felújítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük